UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перетин кордону: що чекає чоловіків, які виїхали з країни незаконно

Пояснення дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація і воєнний стан. В цей час право на виїзд за кордон для чоловіків обмежено. Але деякі військовозобов’язані перетинають кордон незаконно. Юрист практики військового права ЮК «Приходько та партнери» Данило Гончаренко розповів «РБК-Україна», що їх чекає.

Читайте також: Мобілізаційний вік: чи можуть його знизити

Він зазначив, що згідно зі статтею 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незаконне перетинання або спробу перетинання державного кордону передбачено покарання у вигляді штрафу.

За перше правопорушення розмір штрафу становить від 3 400 гривень, а за повторне протягом року – до 13 600 гривень. У разі повторного порушення замість штрафу може бути застосовано адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб.

Кримінальної відповідальності за такі дії законодавством не передбачено. Однак, окрім штрафу або арешту, прикордонники можуть доставити затриманих правопорушників до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Там молоді люди можуть бути направлені на медичний огляд та оновлення облікових даних.

Юрист нагадав, що спроби незаконно перетнути кордон можуть не лише призвести до адміністративних покарань, але й поставити під загрозу власну безпеку та майбутнє.

Нагадаємо, які документи повинні мати чоловіки, які можуть виїхати за кордон на законних підставах.