UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перетин кордону: чи може виїхати з країни подружжя у якого є дитина з інвалідністю

Зараз право чоловіків на виїзд за кордон обмежено.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час право чоловіків на виїзд за кордон суттєво обмежено. Але деякі категорії військовозобов'язаних можуть виїздити з країни навіть під час війни.

Читайте також: Виїзд за кордон: за яких умов його можуть заборонити жінкам

Юрист Андрій Топчій пояснив, чи можуть виїхати за кордон обоє батьків, які мають дитину з інвалідністю.

Він зазначив, що відповідно до п. 2.1. Правил Перетинання державного кордону громадянами України, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право в тому числі:

Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

Юрист зазначив, що відповідно, якщо чоловік будете виїжджати разом з дитиною - то він зможете перетнути державний кордон разом з дитиною. Той факт, що з ним буде матір - значення немає. Якщо ж він перетинає кордон без дитини - то це можливо лише в тому разі, якщо дитина знаходиться на консульському обліку в посольстві за кордоном. Де буде матір дитини у цьому разі - також немає значення.

Нагадаємо, 2 квітня Кабінет міністрів України схвалив зміни до правил перетину кордону, які дозволять виїжджати з країни для академічного обміну студентам чоловічої статі. Перетнути кордон можуть студенти у віці до 22 років строком на один семестр.