UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перетин кордону: чи може повторно виїхати чоловік, який повернувся пізніше ніж супроводжувана особа

Пояснення дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час право чоловіків на виїзд за кордон обмежено.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть відмовити військовому у наданні відпустки

Юрист Андрій Топчій пояснив, чи може повторно виїхати з країни чоловік, який вже супроводжував особу з інвалідністю за кордон та повернувся пізніше неї.

Відповідно до п.2.1. Постанови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянина», особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

«Прямо законодавство не обмежує супроводжуючу особу у праві повторного перетину кордону разом з особою з інвалідністю, навіть якщо вона не виконала свій обов'язок повернутись вчасно. На практиці, до такої особи можлива підвищена увага на пункті пропуску і відмова у перетині державного кордону», – пояснив він.

Нагадаємо, які документи повинні мати чоловіки призовного віку для виїзду за кордон з 1 серпня.