UA / RU
Підтримати ZN.ua

Передача польських МіГів Україні: Зеленський заявив, що в цьому питанні ще немає позитивного рішення

За словами президента, Україні дуже потрібні польські літаки.

Україна порушує питання про отримання польських МіГів, однак ще не отримала позитивного рішення. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час форуму “Україна 2024. Незалежність”.

“Є конкретне запитання: нам дуже потрібні ваші МіГи, ваші літаки, тому що ми тоді не будемо витрачати час на тренування наших пілотів…Я підіймав це питання з [президентом Польщі] Анджеєм [Дудою] і з Дональдом Туском, прем'єр-міністром. Ну, поки що немає позитивного рішення, на жаль… Я б зосередився на цьому рішенні", – розповів Зеленський та додав, що Україна знає, яку кількість літаків Польща могла б передати Україні. 

Читайте також: Дуда заявив, що передані Україні польські танки беруть участь у боях на Курщині

Водночас глава держави зауважив, що Польща зменшила надання військової допомоги Україні.

"Напевно, Польща дала, що могла, і, напевно, є певні речі, які сьогодні залишаються в Польщі…”, – припустив Зеленський.

Нагадаємо, що в тексті безпекової угоди між Україною і Польщею, підписаної  8 липня у Варшаві, серед іншого передбачено  «розгляд можливості передачі ескадрильї МіГ-29 без шкоди для безпеки Польщі». Тоді під час пресконференції у Варшаві Зеленський підкореслив, що Україна дуже розраховує на ці літаки, а прем'єр Польщі Дональд Туск зазначав, що він не знає, коли точно їх зможуть передати Україні, оскільки зараз вони ще виконують місії з чергування у повітряному просторі НАТО.