UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розвиток українського ОПК досяг точки, коли надання коштів для виробництва важливіше за постачання західного озброєння — Камишін

Наразі через фінансовий компонент різниця між тим, скільки, наприклад, БпЛА Україна виготовляє, і тим, скільки насправді може виготовити, різниться вдвічі. 

В України є можливості для розробки зброї, але немає коштів, наголосив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, коментуючи ситуацію в українському ОПК для CNN. Та навіть це не заважає створювати щось нове, підтвердженням чого є винайдення ракети-дрона під назвою "Паляниця".

"Соромно мати можливість виробляти зброю, але не мати на це коштів", — заявив міністр. 

Україна повертає війну на територію Росії саме завдяки вітчизняному озброєнню, наголосив Камишін. У тутешніх розробників є все, аби виготовляти дрони, які летять на 1500 км, окрім грошей. Через це цього року було випущено вдвічі менше БпЛА, ніж дозволяють можливості ОПК. Вже наступного року, продовжив він, ситуація може змінитися і цей розрив збільшиться втричі. 

"Розвиток української оборонної промисловості досяг такої точки, коли надання коштів для виробництва зброї всередині країни важливіше за постачання західної зброї", — додав він.

Читайте також: ЗСУ на фронті використовують понад 170 зразків БпЛА — Сухаревський

Нагадаємо, 24 серпня президент Володимир Зеленський розповів, що Україна вперше застосувала нову вітчизняну розробку — ракету-дрон "Паляниця", вартістю менше мільйона доларів. Тим часом офіцер ЗСУ та експерт в галузі БпЛА Юрій Касьянов пояснив, насправді йдеться про чергову крилату ракету, притомна ціна якої повинна становити 160 тисяч доларів.