UA / RU
Підтримати ZN.ua

Падіння бомби в Бєлгороді - експерт розкрив брехню російського міноборони

За словами дослідника, бомба не могла впасти з літака сама.

Вибух авіабомби в Бєлгороді - не перший подібний випадок у Росії останнім часом. Сімнадцятого жовтня 2022 року в місті Єйськ, це південний берег Таганрозької затоки, на житлову багатоповерхівку впав бомбардувальник Су-34, а 23 жовтня вже Су-30 звалився на двоповерховий будинок. Про це в ефірі програми "Сьогодні" розповів науковий співробітник Школи Флетчера, експерт із російської зовнішньої та оборонної політики Павло Лузін.

На його думку, те, що сталося у Бєлгороді, – результат спроби бомбити Харків із більшої дистанції. Для цього в Росії використовують спеціальні пристрої, які повинні перетворювати звичайні радянські бомби на плануючі.

Читайте також: Бомба, яка впала на Бєлгород і не вибухнула, була на бойовому взводі – росЗМІ

"Я думаю, що бомба не відвалилася. Вони почали до звичайних бомб чіпляти "метелик", що розкривається, що дозволяє бомбу перетворити на плануючу, тобто збільшити дальність польоту. У цьому модулі є якась машинка управління, яка за рахунок простих електронних гіроскопів дозволяє цією бомбою трошки управляти в польоті, тобто коригувати її за рахунок цих аеродинамічних поверхонь.

Вони рухаються, і за рахунок цього можна змінювати курс і загалом коригувати її політ. І я думаю, що бомбу скинули, щоб вона летіла у бік України, у бік Харкова. Її скинули, але цей механізм не розкрився або не спрацював, і бомба просто впала на Бєлгород", - каже Лузін.

Експерт додає, що в польоті "нічого зійти так просто не може". Пілоти не могли не зрозуміти, що бомба відпала, тому що всі дані висвічуються на радарах.

Раніше повідомлялося, що у Білгороді впала бомба з російського винищувача. Міністерство оборони Росії заявило, що це сталося внаслідок "нештатного сходження боєприпасу".