UA / RU
Підтримати ZN.ua

Організував депортацію українських дітей в РФ: так званому "міністру транспорту" Херсонщини оголосили підозру

Чоловік досі знаходиться на українській землі та є під пильним оком СБУ.

Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику так званого «мінтранспорту» окупованої частини Херсонщини, який сприяв примусовій депортації українських дітей до Росії

Підозрюваним є громадянин Росії, який у травні минулого року був відряджений працювати в окупаційній адміністрації на захопленій території Херсонської області.  На «посаді» він підлаштовував транспортну систему регіону під забезпечення потреб російських військових на південному фронті.

«Крім цього, він є одним із організаторів депортації українських дітей із окупованої частини Херсонщини до Росії під виглядом поїздок до дитячих таборів», - зазначили в СБУ.

Також під його керівництвом загарбники тонами вивозили морськими суховантажами українське зерно до РФ.

Окупанту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

За даними служби безпеки, зараз фігурант перебуває у тимчасово окупованому Скадовську, а співробітники СБУ знають про місця його переміщення та проводять комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Читайте також: Явка з повинною: російська омбудсменка визнала депортацію українських дітей – ISW

Раніше уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що окупанти вивезли в Росію близько 150 тисяч українських дітей. З них нашій стороні вдалося ідентифікувати 16 тисяч, додому повернулися вже 307. Сьогодні Україна прагне юридично визнати факти здійснення цього злочину під час війни геноцидом.

Під час окупації українських населених пунктів росіяни називають фактичну депортацію евакуацією. Але «евакуюватися» можна лише до Росії чи Білорусі, на підконтрольну Україні територію шлях перекрито. Більше про це читайте у статті Олесі Ланцман «Депортація під виглядом евакуації».