UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна курської операції може виявитися високою — Bloomberg

Операція України в Курській області вразила союзників, але водночас вони занепокоєні.

Наступ України на Курську область Росії вразив союзників Києва своїм швидким початковим успіхом, перевернувши уявлення про те, що війна зайшла в глухий кут. Але через місяць після початку операції американські і європейські офіційні особи все ще запитують, яку кінцеву мету переслідує Україна щодо 100 населених пунктів Росії, які зараз контролюють українські військові.

Деякі союзники побоюються, що Київ може бути змушений відмовитися від цих територій протягом кількох місяців, якщо Москва здійснить більш масштабний контрнаступ. У той час як російські війська ведуть наступ на сході України, використовуючи переважаючу чисельність, щоб прорвати оборону Києва, деякі європейські чиновники висловили занепокоєння, що ціна Курської операції може виявитися високою, зазначають редактори Bloomberg.

Читайте також: Зеленський назвав операцію ЗСУ у Курській області "превентивним ударом"

Володимир Зеленський сказав, що Київ може використати захоплену територію як розмінну монету на переговорах. Але за відсутності ознак того, що Москва готова до серйозних переговорів, деякі союзники вважають, що Україна не зможе утримувати її достатньо довго, щоб забезпечити важелі впливу в будь-яких дипломатичних зусиллях.

Проте вторгнення України в Курську область показало союзникам, що українські війська можуть здійснювати скоординовані наступальні операції з використанням різноманітних видів зброї, наданих Заходом.

Читайте також: Втрати РФ у серпні зросли через операцію у Курській області — британська розвідка

"Курськ є чудовим прикладом інноваційного підходу України до військових операцій. Після початкової незграбної реакції, Росія, ймовірно, відступить, питання в тому, скільки часу це займе", — сказав Кшиштоф Нольберт, старший аташе з питань оборони Польщі у Вашингтоні, зазначивши, що з настанням зими Україні буде складніше підтримувати лінії постачання.

Раніше газета The Telegraph повідомляла, що операція України в Курській області не змогла повністю змінити хід війни. Вона дала свої результати, але поки що не відвернула сили Росії від лінії фронту на Донбасі.

Про те, що відбувається на "північноукраїнському театрі воєнних дій", читайте в статтях Володимира Кравченка "Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?" та Віталія Кононученка "Курська область VS Покровськ" на ZN.UA.