UA / RU
Підтримати ZN.ua

Операція в Курську стимулювала Росію до нових обмінів – ISW

Із шести обмінів з початку року три відбулись після 6 серпня.

Операція Збройних сил України в Курській області Росії стимулювала російську владу брати участь у обмінах військовополоненими, але це може бути короткотерміновий ефект, зазначає американський Інститут вивчення війни.

«Українські офіційні особи неодноразово підкреслювали, що вторгнення на Курськ посилило переговорну силу України щодо обміну військовополоненими з Росією після того, як Кремль постійно відкидав спробу України домовитися про обмін», - зазначають аналітики.

Так, лише цього тижня сторони провели два обміни. В Україну повернулись 49 та 103 полонених відповідно, в тому числі захисники «Азовсталі» у Маріуполі. Загалом же це уже третій обмін з моменту наступу ЗСУ у Курській області.

До цього, з 1 січня по 6 серпня 2024 року, Росія та Україна провели лише три обміни військовополоненими, що охопили приблизно 405 українських та 423 російських військовополонених.

Читайте також: Зеленський про контрнаступ росіян на Курщині: Росія хоче стягнути до 70 тисяч військових

Як зазначав раніше головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський, у Курській області українські війська взяли в полон 594 російських військових, значна частина із яких строковики. Саме полон російських строковиків викликав у Росії суспільне обурення та стимулював владу до обмінів.