UA / RU
Підтримати ZN.ua

Операція в Курській області вже має важливий побічний ефект для українців – оглядач

Україна значно поповнила обмінний фонд, але це не все.

Навряд чи операція в Курській області Росії наблизить закінчення російсько-української війни, але один важливий, хоч і несподіваний, побічний ефект вона вже має. Який саме, пояснив Володимир Кравченко у статті «Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?».

Під час прориву в Курську область українські військові захопили сотні полонених. Серед них строковики, «кадировці», співробітники ФСБ. Таким чином Україна звісно гарно поповнила обмінний фонд та отримала шанс звільнити з російського полону бійців полку «Азов». Але це не все.

Зокрема, за даними Telegram-каналу Gulagu.net, після початку курської операції «по лінії М ФСБ і 2 Служби пройшла негласна вказівка в ГОУ й ГУСБ ФСІН припинити систематичні катування й не допускати надалі очевидних НП і явних катувань, аналогічних тим, від яких загинув водій «Азова» Олександр Іщенко в ростовському СІЗО».

Читайте також: Події у Курській області: оглядач розповів, чи можуть вони наблизити кінець війни

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в російському полоні загинув захисник Маріуполя український військовий полку «Азов» 55-річний Олександр Іщенко. У полоні він перебував з весни 2022 року. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Олександр Іщенко помер за дев’ять днів до того, як про це стало відомо, однак російська сторона про це офіційно не повідомляла, як і про причину смерті. 

Згодом пресслужба «Азова» заявила, що у російському медичному свідоцтві про смерть причина смерті значиться як не визначена через «гнилісні зміни тіла». Через деякий час заступник командира бригади «Азов» Святослав Паламар повідомив, що Олександр Іщенко загинув через множинні переломи ребер, шок і закриту тупу травму грудної клітки через «контакт із тупим предметом».

За інформацією джерел Центру прав людини ZMINA, військовий під час перебування у полоні РФ кілька разів намагався вкоротити собі віку через жорстокі та регулярні побиття російськими силовиками під час конвоювання із СІЗО до зали суду.