UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН закликала Росію пустити правозахисників на окуповані території

Також ООН хоче отримати доступ до викрадених українських дітей у РФ

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк закликав владу Російської Федерації надати міжнародним правозахисним організаціям доступ до окупованих російськими військами територій України, а також до території Росії – для доступу до військовополонених та викрадених дітей.

«Я ще раз наголошую на необхідності співпраці зі слідчою комісією Ради та в тому, щоб мої колеги мали доступ як до української території, що окупована Російською Федерацією, так і до самої Російської Федерації – не в останню чергу, для відвідування цивільних затриманих, військовополонених та українських дітей та людей з інвалідністю, яких вивезли на ці території», – заявив Тюрк, виступаючи 19 червня, презентуючи щорічний звіт під час засідання Ради з прав людини, передає «Голос Америки».

Верховний комісар з прав людини закликав Росію співпрацювати незалежною Міжнародною слідчою комісією щодо України, яку призначила Рада ООН з прав людини. Також він закликав міжнародних правозахисників до тіснішої співпраці. 

Читайте також: ООН аккумулює мільярд доларів на відновлення України

Нагадаємо, що гуманітарний координатор ООН в Україні Деніз Браун повідомила, що російська влада не дозволила представникам Організації потрапити на окуповане росіянами лівобережжя Херсонської області, яке постраждало під час підриву Каховської ГЕС. Пізніше прессекретар російського президента Дмітрій Пєсков заявив, що представників ООН не допустили з «міркувань безпеки».

На засіданні 19 червня український уряд виділив майже 2,5 млрд грн для забезпечення Півдня України питною водою. Крім того, з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії спрямовано на виплати компенсацій людям, чиї будинки були пошкоджені або зруйновані внаслідок теракту на Каховській ГЕС – 980 млн грн. Ще 560 млн грн підуть на одноразові виплати постраждалим.