UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оновлення даних та отримання відстрочки: як діяти чоловіку, який знаходиться за кордоном

Багато чоловіків виїхало з країни на законних підставах.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В середині квітня набрав чинності новий закон про мобілізацію, який зобов’язує чоловіків призовного віку оновити свої дані до 16 липня.

Читайте також: Загальна мобілізація: хто з чоловіків з інвалідністю має пройти медкомісію повторно

Юристка Неля Романенко розповіла, як оновити дані та оформити відстрочку чоловікам, які виїхали за кордон на законних підставах.

За її словами, найбільш оптимальний спосіб уточнити військово-облікові дані  - через «Резерв+». Підтвердження про уточнення даних будуть відображені у додатку «Резерв+» а також в електронному військовому квитку, який має однакову юридичну силу нарівні з паперовим. В електронному військовому квитку буде штрих-код і в цілому його форма буде відповідати новим вимогам до військово-облікових документів, що буде важливо для отримання консульських послуг.

Електронний військовий квиток, в такому випадку, можна отримати на даний час тільки в Резерв+, що є основною перевагою між іншими способами уточнення військово-облікових даних.

«У разі оновлення даних через електронну пошту - раджу підписати документи кваліфікованим електронним підписом. Кожний ТЦК та СП має офіційну електронну пошту (принаймні, обласні ТЦК точно мають). У листі вказати обов'язкові реквізити - кому він адресований (відповідний ТЦК), від кого (Ваше П.І.Б., дата народження, податковий код, місце реєстрації), суть звернення (уточнення даних), прохання надати відповідь, дата.

Чи можна подати документи на відстрочку, знаходячись за кордоном

«Подати документи на відстрочку, перебуваючи поза межами України, на даний час можна спробувати через електронний лист. Деякі ТЦК вважають, що військовозобов'язаний має все ж таки прибувати особисто, однак жодна норма чинного законодавства такого обов'язку не встановлює. Але ймовірність отримати відмову досить висока», – пояснила юристка.

Уряд анонсує військовий облік у консульських установах за кордоном, де можна буде вирішити питання відстрочки без проблем.

Як діяти, якщо після 16 липня надішлють повістку за місцем реєстрації в Україні

В такому випадку юристка радить зв'язатись з ТЦК, повідомити їм, що маєте право на відстрочку і знаходитесь за кордоном.

«Все це бажано робити офіційно, у письмовому виді - при цьому мати підтвердження отримання таких листів (ТЦК рідко підтверджують отримання електронних листів). В будь-якому випадку, офіційне листування можна організувати через адвоката», – пояснила вона.

Нагадаємо, чи можна виїхати за кордон з відстрочкою від мобілізації. Деякі чоловіки мають таке право.