UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оновлення даних: що треба знати студентам

Військовозобов’язаним потрібно оновити дані протягом 60 днів.

18 травня набрав чинності закон №10449  про мобілізацію, який передбачає ряд суттєвих змін. Серед іншого, він зобов’язує усіх військовозобов’язаних осіб оновити свої персональні дані протягом 60 днів.

Читайте також: Новий закон про мобілізацію пояснили в МОЗ: ВЛК дистанційно та повторна перевірка рішення МСЕК

Юрист Ярослав Звоненко пояснив, як це зробити студентам. Він нагадав, що закон чітко окреслив обов'язок студентів актуалізувати свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Військово-облікові дані - це інформація, що міститься в Державному реєстрі та містить актуальну військово-облікову інформацію відповідної особи.

Відповідно наступними даними є:

Актуалізувати відповідні дані мають:

При вступі на навчання до вищого навчального закладу у військовозобов’язаних осіб або осіб із числа призовників чи резервістів, як правило, вимагається дійсний військово-обліковий документ.

Також необхідним є надання документів, що підтверджують право на відстрочку від призову: довідка про навчання (Довідка 20), витяг з наказу про зарахування на навчання.

В які терміни студентам необхідно актуалізувати дані

Законопроектом № 10449 чітко визначається термін, а саме: протягом 60 днів з дня набрання ним чинності, тобто до 18 липня 2024 року.

Передбачається два основних способи:

Незалежно від обраного способу, рекомендується заздалегідь підготувати всі необхідні документи.

Також законопроектом № 10449 змінюються умови для отримання відстрочки для студентів, а саме, що освіта має бути послідовною як визначено в статті 10 Закону України «Про освіту». Тобто, якщо у вас вже є диплом бакалавра, то повторно вступивши на бакалавр відстрочку Ви не отримаєте.

Що буде, якщо не оновити дані

Законом передбачена адміністративна відповідальність за несвоєчасне оновлення даних, а адміністративний штраф передбачений статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Юрист нагадав, що оновлення даних в ТЦК та СП - це не лише законний обов'язок, але й запорука мобілізаційної готовності. Своєчасне оновлення інформації допоможе уникнути проблем у майбутньому.

Нагадаємо, як діяти особам, які були визнані обмежено придатними. Пояснення дали у Міністерстві оборони України.