UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оновлення даних: чи треба це робити призовникам

Пояснення дала юристка.

У травні в Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію. Він зобов’язав усіх військовозобов’язаних оновити свої дані до 16 липня. 

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її отримати студенту

Юристка Галина Токмач розповіла, чи треба оновлювати дані призовнику. Вона зазначила, що у пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності 18 травня 2024 року, вказано наступне:

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

Відповідно до частини першої статті 33 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» військовий облік громадян України поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

«Ви перебуваєте на військовому обліку призовників і згідно пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень вищевказаного Закону зобов’язані уточнити відповідні дані (адресу проживання, номер телефону та за наявності електронну пошту) до 16 липня 2024 року включно. Зробити це можна у ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет/застосунок Резерв+», – пояснила вона.

Якщо цього не зробити, то такій особі може загрожувати штраф 17 000-25 500 грн. При цьому, згідно примітки до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Юристка також нагадала, що якщо особа має статус призовника, то вона не підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо, як перевірятимуть військово-облікові документи у чоловіків на кордоні з 17 липня.