UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оновлення даних: чи потрібно це робити виключеному з обліку через набуття граничного віку перебування в запасі

Відповідь дав юрист.

У квітні президент України підписав закон №10449 про мобілізацію. Він набув чинності 18 травня. Згідно з ним військовозобов’язані особи протягом 60 днів мають оновити свої персональні дані.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її отримати аспіранту

Адвокат Дмитро Дончак пояснив, чи треба оновлювати дані чоловіку, виключеному з обліку через набуття граничного віку перебування в запасі, але якому ще не виповнилося 60 років.

«Вас виключили по граничному віку, але ж зараз воєнний стан та загальна мобілізація, тому станом на сьогоднішній день ви вважаєтесь військовозобов'язаним. Саме тому громадяни, які були виключені з військового обліку в зв'язку з досягненням граничного віку, підлягають постановці на облік в ТЦК», – пояснив він.

Оновлювати дані такій особі потрібно, бо вона є військовозобов'язаною і протягом 60 днів (починаючи з 18 травня) повинні виконати вимоги Закону 3633 та оновити дані.

«В основному оновлюють дані або через Резерв+, або через ЦНАП. Якщо оновите через ЦНАП, то вам видадуть паперовий витяг з реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Якщо оновите через Резерв+, то всі дані будуть в електронному вигляді», – зазначив він.

Юрист наголосив, що оновити дані, згідно закону 3633, це означає повідомити про свою дійсну адресу, номер телефону та адресу електронної пошти.

«Цими діями ви виконаєте вимоги законодавства. І щоб там не було потім записано у Витягу з реєстру, Ви виконали вимоги, штрафу не буде. А штраф за неоновлення даних, нагадаю, від 17000 грн. до 25500 грн. Тобто від оновлення даних гірше точно не буде. Теоретично, там може бути записано «потребує уточнення», також може бути записано «перебуває в розшуку». Для владнання цих питань прийдеться відвідати ТЦК», – розповів він.

Нагадаємо, що чекає військовозобов’язаного, який знаходиться за кордоном, та не оновив свої дані.