UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оновлення даних: чи потрібно це робити особі, якій встановлена інвалідність довічно

Пояснення дала юристка.

У травні цього року набув чинності новий закон про мобілізацію. Серед іншого, він зобов’язує усіх військовозобов’язаних осіб оновити свої персональні дані протягом 60 днів. Юристка Галина Токмач пояснила, чи потрібно оновлювати дані інваліду дитинства, якому інвалідність була встановлена довічно.

Читайте також: Мобілізація в Україні: як ухилянтам можуть обмежити право керування автомобілем

Вона зазначила, що якщо у військово-обліковому документі вказано, що особа була визнана непридатною до військової служби зі зняттям з військового обліку, то дані оновлювати не потрібно.

Статтею 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» не передбачено взяття на облік тих, хто був з нього знятий/виключений згідно рішення ВЛК.

У пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» вказано наступне:

«Установити, що: громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

При цьому, згідно підпункту 1 пункту 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487) призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу).

«Враховуючи вищезазначене, ви не належите до жодної категорії військового обов'язку (призовники, військовозобов’язані, резервісти). Відповідно на вас не поширюється законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, правила військового обліку (зокрема в частині взяття на військовий облік військовозобов'язаних, проходження ВЛК та оновлення персональних даних), і ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації. Тобто, ви не повинні оновлювати свої дані та оформлювати відстрочку від мобілізації», — пояснила вона.

Нагадаємо, чи треба при оновленні даних проходити ВЛК. Відповідь дали у територіальному центрі комплектування.