UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупаційний «замміністра інформполітики» окупованої Херсонщини завербував мережу агентів у Херсоні

В місті хатримали кілька чоловіків, які діяли окремо, але звітували в один центр.

У Херсоні під проводом окупаційного «першого заступника міністра інформаційної політики» на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонської області Олександра Костіна працювала агентурна група, яка здавала РФ місця базування українських військових.

Служба безпеки затримала у Херсоні трьох учасників ворожого осередку, які діяли окремо один від одного, але працювали з одним і тим же російським куратором.

Власне росіянин Костін вирішив за завданням ФСБ створити цілу агентурну мережу в Херсоні. Для цього він  залучив двох своїх підлеглих із окупаційної «мінінформполітики», як резидентів агентурної мережі.

Вони, у свою чергу, дистанційно завербували трьох мешканців Херсона. Один з них працював на агресора ще під час окупації міста, а після звільнення громади – «заліг на дно».

«Агенти» розвідували місця базування та переміщення Сил оборони на території Херсона, передавали їх «кураторам». Ті у свою чергу передавали інформацію російським військам для підготовки ракетно-дронових ударів по локаціях українських захисників.

Також російські агенти шпигували за посадовцями обласної військової адміністрації, їх плангували залякувати через погрози особисті фізичної розправи.

Читайте також: На Херсонщині один загиблий та 13 поранених унаслідок російських обстрілів, серед постраждалих — дитина 

Додпатково російські куратори вирішили залучити максимальну кількість «однодумців» з правобережної частини Херсонщини та створили Telegram-канал, який функціонував нібито від імені проросійського підпілля в обласному центрі. Потенційних учасників адміністратори ворожого інтернет-ресурсу закликали «зливати» туди координати Сил оборони та персональну інформацію про українських захисників.

Під час затримання підозрюваних слідчі СБУ вилучили у них мобільні телефони та комп’ютерне обладнання із доказами. Їм оголошено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Діяльність російського куратора Олександра Костіна заочно кваліфіковано за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України - посягання на територіальну цілісність та недоторканність України.