UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти застосували на Таврійському напрямку хімічні боєприпаси

Використана речовина була заборонена ще після Першої світової війни.

Російські окупанти вчергове вдались до порушення правил ведення війни та використали проти наших захисників хімічні боєприпаси, повідомив 7 серпня Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» бригадний генерал Олександр Тарнавський.

Обстріл стався минулої доби у районі населеного пункту Новоданилівка. Зокрема, окупанти здійснили два артилерійських обстріли з ракетних систем залпового вогню боєприпасами, які містять хімічну речовину. За словами Тарнавського, імовірно було використано хлорпікрин.

Читайте також: У світі знищили останню заявлену хімічну зброю. Це зробили США

«Внаслідок цього обстрілу люди не постраждали. Росіяни намагаються робити все, щоб зупинити наш рух. Але в них не вийде», - заявив командувач.

Хлорпікрин є пестицидом обмеженого використання, однак використовувався як хімічна зброя ще під час Першої світової війни. Препарат шкідливий для людини, може всмоктуватися системно при вдиханні, ковтанні та шкірі. У високих концентраціях сильно подразнює легені, очі та шкіру.  Конвенція про хімічну зброю заборонила військове застосування хлорпікрину, однак РФ вже неодноразово використовувала його під час вторгнення в Україну.

Читайте також: Фосфорні бомби. Що це таке і чому вони такі небезпечні?

Зазначимо, що це не вперше Росія застосовує в Україні заборонену хімічну зброю. Зокрема в червні на Маріїнському напрямку окупанти скинули хімічний боєприпас на позиції українських військовослужбовців. Також РФ неодноразово вдавалась до застосування аерозольних гранат із подразнювальними речовинами.

Також російські війська неодноразово використовували заборонені фосфорні бомби, які провокують сильне горіння. Такими, зокрема, закидували Бахмут.