UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти, аби виконати план, паспортизують людей з інвалідністю – ЦНС

Для доставлення людей в паспортний стіл, окупанти залучають швидкі.

Російська окупаційна влада не може виконати план з видачі паспортів РФ місцевому населенню. Щоб виправити патову ситуацію, росіяни вдаються до шантажу та інших протиправних дій, повідомляє Центр національного спротиву.

У ЦНС розповіли про випадок, який стався нещодавно у Каховці. Тут працівники окупаційної адміністрації вирішили оформити російський паспорт паралізованій жінці. Щоб доправити неповносправну у паспортний стіл, вони залучили швидку допомогу. 

Читайте також: Окупанти змушують українських чоловіків 60+ підписувати контракти з Міноборони РФ — ЦНС

Як зазначили у Центрі це не поодинокий випадок, коли окупанти порушують права людей з інвалідністю. Зокрема уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова разом з окупаційною владою вивезли до Пензи чотирьох вихованців Олешківського будинку-інтернату для дітей з особливостями розвитку що на Херсонщині. Усі неповнолітні вихованці інтернату – недієздатні та позбавлені батьківського піклування. 

У ЦНС наголошують, що міжнародне право забороняє переміщати населення з окупованих територій незалежно від віку та дієздатності. Насильницьке переміщення може розглядатися як воєнний злочин, або – як злочин проти людяності.

Нагадаємо, раніше ЦНС повідомляв, що російські загарбники на тимчасово окупованих територіях України посилюють заходи з поширення дезінформації. Для цього вони створили «газети», редакції яких сформовані з росіян, а статті в них не мають нічого спільного з реальністю.