UA / RU
Підтримати ZN.ua

Одноразова грошова допомога: строки її виплати військовим та порядок призначення

На неї мають право особи, які звільнилися зі служби.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист нашої країни стало багато військовослужбовців. Коли вони звільняються зі служби, то мають право на отримання одноразової грошової допомоги (ОГД). Адвокат Андрій Карпенко розповів, який порядок призначення та виплати ОДГ передбачено законом.

Читайте також: Загальна мобілізація: з якими хворобами крові не можуть призвати

Військова частина (ТЦКСП – для звільнених зі ЗСУ) приймає документи, засвідчує їх копії та разом з висновком щодо можливості призначення ОГД надсилає до Департаменту соціального забезпечення Міноборони. Військовослужбовці інших військових формувань звертаються до формувань, в яких проходили військову службу.

У ЗСУ документи подає Департамент соціального забезпечення на розгляд відповідної комісії для прийняття рішення про призначення допомоги – не пізніше ніж 30 діб з дня отримання всіх визначених законодавством документів.

Рішення комісії доводиться до військової частини (ТЦКСП – для звільнених зі ЗСУ), яка повідомляє про це заявника, і після надходження коштів перераховує їх на вказаний ним рахунок.

Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється в порядку черговості відповідно до дати подання документів.

Якщо виплату ОГД затягують, адвокат радить:

Довідка з надання інформації про номери телефонів абонентів Міністерства оборони України і Генерального штабу Збройних Сил України – +38 044 271 36 26, адреса: Київ просп. Повітрофлотський, 6, індекс 03168.

Нагадаємо, хто з військових може отримати підйомну допомогу. Це стосується осіб, які змінюють місце служби.