UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Розвідка США назвала втрати Росії в боях за Авдіївку і за весь час війни

У Вашингтоні розсекретили деякі нові оцінки американських розвідників щодо російської війни проти України.

Російський наступ на сході України восени і взимку цього року був покликаний підірвати підтримку України з боку Заходу. На це йдеться в нових розсекречених даних американської розвідки. Цей наступ призвів до великих втрат, але не приніс стратегічних перемог Росії на полі бою, - сказала речниця Ради національної безпеки США Адрієнн Вотсон.

«Згідно з іншою нещодавно розсекреченою оцінкою, з початку війни Росія зазнала приголомшливо великої кількості втрат. На початку війни російська армія налічувала 360 тисяч військовослужбовців. Росія втратила 315 тисяч з них, що змусило її вербувати і мобілізувати новобранців і засуджених з пенітенціарної системи», - пише New York Times.

Згідно з оцінкою, московська техніка також була розгромлена. На початку війни Росія мала 3500 танків, але втратила 2200, що змусило її витягнути зі складу 50-річні танки Т-62. У звіті зазначається, що втрати Росії знизили складність нещодавніх військових операцій Росії в Україні.

«Війна в Україні різко відкинула назад 15-річні зусилля Росії з модернізації своїх сухопутних сил. Станом на кінець листопада Росія втратила понад чверть своїх запасів техніки сухопутних військ до 2022 року і зазнала втрат серед підготовленої професійної армії», - йдеться в оцінках американської розвідки.

За словами Вотсон, під час останнього наступу під Авдіївкою та іншими українськими містами Росія втратила понад 13 тисяч людей убитими і пораненими, а також понад 220 бойових машин.

Російські війська сподівалися на швидкий прорив, але зіштовхнулися з жорстким українським опором. Україна перекинула сили з півдня для посилення своїх військ на сході. В США визнають, що українська армія також зазнала втрат, але вони не такі великі, як у Росії. За словами американських чиновників, дані про втрати з обох сторін конфлікту залишаються приблизними. Вважається, що Москва регулярно занижує кількість загиблих і поранених, а Київ не розкриває офіційних даних.

Читайте також: Росіяни пішли в масовий наступ на Авдіївському та Мар'їнському напрямках – Тарнавський

New York Times пише, що нова розвідувальна інформація була розсекречена під час візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтона, який має на меті переконати американську сторону в тому, що його країна потребує більшої допомоги для захисту від російських нападів.

Білий дім просить 50 мільярдів доларів на додаткову допомогу Україні у сфері безпеки. Але багато консервативних республіканців скептично ставляться до здатності країни виграти війну і вимагають значних змін у політиці щодо безпеки кордонів США в якості поступки в обмін на схвалення пакету допомоги Києву.

За оцінками розсекречених розвідданих, Росія «схоже, вважає, що воєнний глухий кут взимку призведе до зменшення підтримки України з боку Заходу», - сказала Вотсон. Вона додала, що Москві все ще бракує солдатів і озброєння. Але її армія все ще просувається на сході України, ігноруючи втрати і сподіваючись отримати перевагу. Інші американські посадовці, поінформовані про звіти розвідки, погодилися з нею і заявили, що Владімір Путін вважає, що його стратегія вже довела свою успішність. Ця стратегія полягає в тому, щоб протриматися довше, ніж Захід.