UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Експерти пояснили, чому безпілотники змогли вдарити по Москві

Передусім проблема в розмірах самої Росії, але не лише в цьому.

У вівторок рій безпілотників вдарив по Москві, що стало першим випадком, коли російська війна проти України безпосередньо торкнулася цивільних районів російської столиці. Це також був сигнал того, що доволі скоро конфлікт може перестати здаватися пересічним росіянам як щось, що відбувається далеко.

Фізична шкода була мінімальною і обмежилася вибитими вікнами в квартирах і незначними пораненнями жителів елітного району. Але психологічний вплив може виявитися набагато більшим для громадян, які до цього часу могли жити повсякденним життям, не замислюючись про кровопролиття на іншому боці від кордону, - пише New York Times.

«Якщо метою було налякати населення, то сам факт появи безпілотників у небі над Москвою зробив саме це», - написав російський блогер Міхаіл Звінчук, який пише під псевдонімом Rybar і підтримує війну.

Росія вразлива до атак безпілотників частково через свої розміри, адже кордон з Україною простягається на 2250 кілометрів. Крім того, російські радари протиповітряної оборони призначені для виявлення літаків і ракет, які мають більший розмір, ніж безпілотники, - вважає радник з російських досліджень у центрі CNA Сем Бендетт.

Читайте також: FT: Експерти пояснили, навіщо Україна атакує Москву безпілотниками і проводить операції в Бєлгородській області

За його словами, крім того, що українські безпілотники створюють відчуття вразливості в Росії, вони можуть випробувати на міцність системи ППО Москви і виявити потенційні слабкі місця, які можна використати в інших атаках. Частково викликом для Росії стала адаптація складної системи протиповітряної оборони, яка оточує Москву, до загроз нової епохи.

«Раніше системи протиповітряної оборони поблизу міст не зважали на все, що було меншим за гелікоптер. Невеликі дрони можуть мати радіолокаційний відгук розміром з гусака, тому якщо ви налаштуєте свої радари на пошук ворожих безпілотників, ви також побачите багато птахів», - сказав Ян Вільямс з Проекту протиракетної оборони «Центру стратегічних і міжнародних досліджень».

Російський політолог Татьяна Становая сказала, що відсутність військового лідерства при Путіні стає очевидною.

«Все побудовано на його часто озвучуваній ідеї про «терплячий народ», який все розуміє і все витримає. Подивимося», - прокоментувала вона.

В Україні, де атаки безпілотників і ракет вже давно стали звичним явищем, дехто дивився на події в Москві з похмурим задоволенням.

Читайте також: The Atlantic: У Кремля проблеми з безпекою

«Це чудово, що вони можуть відчути те, що ми відчуваємо тут щодня», - сказав 32-річний Самір Мемедов з Києва, якому довелося ховатися на станції метро під час російських атак цього тижня.

Киянка Юлія Гончарова, каже, що у неї змішані почуття.

«Я не належу до тих, хто вважає, що ми повинні бомбити їхні житлові квартали вночі. Але я хочу, щоб вони відчули, що таке жити під постійною тривогою, як живуть люди в Києві, Харкові, Дніпрі», - пояснила вона.