UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Бої за Авдіївку обходяться Росії найдорожче за весь час війни, місто є ціллю Москви з 2014-го

За словами бійців ЗСУ, наступ, який триває зараз, є найжорсткішим з лютого 2022-го. 

В районі Авдіївки українські захисники спалюють російську бронетехніку колона за колоною, а також ліквідовують велику кількість піхоти окупантів. І все це відбувається ще на підступах до міста. Як наслідок, видання New York Times пише, що бої там стали для Росії найдорожчими за весь час повномасштабної війни. 

За три тижні, протягом яких триває наступ під Авдіївкою, росіянам так і не вдалося здійснити швидкий прорив, хоча вони розраховували на це. Ба більше, їх втрати там ще більші, ніж під Вугледаром. 

У NYT також розповіли про перший день великого наступу на Авдіївку. Бої тоді були настільки інтенсивними, що у бійців 110-ї окремої механізованої бригади закінчилися БпЛА, через що вони повинні були звернутися за допомогою до 109-ї бригади, розташованої неподалік. 

Слід розуміти, що Авдіївка є російською ціллю з 2014-го року. А сьогоднішній наступ, за словами одного з захисників, є найжорстокішим за весь час повномасштабної війни. Він розповів, що "максимум, що у нас було — це пів дня тиші". 

Зараз захисники блокують для росіян основні автомагістралі й залізниці уздовж лінії фронту. Саме тому Авдіївка стала пріоритетним для окупантів місцем. Її окупація може дозволити ворожій стороні відкинути оборонців від Донецька й відкрити основні логістичні маршрути для своїх військ в цьому районі.

"Авдіївка має і політичну цінність. Її захоплення після стількох років опору стало б великим успіхом для президента Росії Владіміра Путіна напередодні зими", - пише NYT. 

Читайте також: Окупанти посилили наступ на авдіївському та мар'їнському напрямках – Генштаб

Нагадаємо, на авдіївському напрямку російська сторона зосередила станом на сьогодні 40 тисяч окупантів. За словами міністра оборони України Рустема Умєрова, втрати ворога від початку наступу там складають 4 тисячі військових

Тим часом аналітики Інституту вивчення війни США припускають, що втрати важкої техніки у цьому районі, ймовірно, підірвуть російські наступальні можливості у довгостроковій перспективі. Адже під час боїв там вони втрачають більше озброєння, ніж можуть виробляти. Такої ж думки дотримуватися і в розвідці Британії, додаючи, що Авдіївка стала місцем найбільших втрат армії Росії у 2023-му.