UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди обґрунтували свою позицію щодо використання F-16 для ударів по Росії

В країні не бачать у цьому проблеми.

Міністерка закордонних справ Нідерландів Ганке Брюйнс-Слот заявила, що Нідерланди не заперечуватимуть щодо можливого використання Україною винищувачів F-16 над територією Росії як засобу самозахисту. Про це вона сказала 31 травня перед неформальною зустріччю міністрів закордонних справ НАТО в Празі.

«Якщо ви маєте право на самооборону, немає кордонів для застосування зброї... Це загальний принцип», – цитує її заяву «Радіо Свобода».

Брюйнс-Слот підкреслила, що право на використання західної авіації над територією Росії Україні дає стаття 51-а Статуту ООН, у якій йдеться про право на самозахист.

Читайте також: Байден таємно дав Україні дозвіл на удари всередині Росії зброєю США — Politico

Очікується, що перші винищувачі F-16 можуть прибути в Україну влітку цього року. Зараз ще проходить тренування українських пілотів та технічного персоналу.

Раніше повідомлялося, що отримані від Бельгії винищувачі F-16 та іншу зброю Україна зможе використовувати лише на своїй території. Перші винищувачі від цієї країни Україна може отримати вже цього року.

Натомість Данія заявила, що не проти використання наданих нею винищувачів для ударів по військових цілях на території РФ.