UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невідомі дрони стежать за навчанням українських військових у Німеччині – Politico

Українські військові знаходяться під камерами потенційних ворожих безпілотників.

Українські військові на полігоні у Німеччині під час навчань на ЗРК Patriot, 11 червня 2024 року

Українські військові на полігоні у Німеччині під час навчань на ЗРК Patriot, 11 червня 2024 року

На секретній базі в лісах сільської місцевості Німеччини сотні українських солдатів проходять шеститижневий експрес-курс, що охоплює основи окопної війни та боїв у місті. Під час тренувань над кронами дерев регулярно гудуть невідомі безпілотники. Військові підозрюють, що їх запускають люди з «ворожими намірами».

Водночас інструктори використовують цю ситуацію під час тренувань, щоб наблизити навчання до реальних бойових умов, коли на фронті доведеться зіткнутися з російськими дронами-камікадзе, пише Politico.

Читайте також: Німеччина заявляє, що не злякається Росії, після повідомлення про те, що росіяни хотіли вбити керівника Rheinmetall — Reuters

«Ми припускаємо, що принаймні деякі з цих безпілотників керуються з недружніми намірами», - сказав на території тренувального полігону підполковник Роланд Боскер.

На полігоні українські військовослужбовці постійно дивляться вгору, оцінюючи присутність у небі БПЛА.

«Технічно неможливо заблокувати всі частоти, які можуть бути використані для керування безпілотниками. Розгортання технології глушіння геозони також виведе з ладу радіостанції, що використовуються для зв'язку на території полігону, а витончені шпигуни завжди знайдуть спосіб проникнути на таку велику територію», – додав Боскер.

Хоча він Боскер не впевнений, що за ці БПЛА пов'язані з Росією, очевидною є підозра, що це частина зусиль Москви, спрямованих на дестабілізацію і деморалізацію західних союзників, які підтримують Україну, пише видання.

За словами підполковника, з інструкторами також зв'язувалися незнайомці, які могли працювати на російську розвідку.

Читайте також: У Німеччині заарештували двох шпигунів РФ: готували диверсії для зриву допомоги Україні 

«Проблему імовірних дронів-шпигунів вирішуємо так: ми інтегруємо ворожі БПЛА в навчання, наказуючи солдатам постійно бути напоготові», – сказав Боскер.

Цілоденні навчання в лісі є частиною Місії ЄС з військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine), створеної в 2022 році з метою підготовки 60 000 українських військових інструкторами з 24 країн до кінця цього року.

Поки українці переймають досвід у міжнародних тренерів, Бундесвер також з'ясовує, як війна, що точиться за 2 000 кілометрів на схід, має трансформувати їхній власний підхід до ведення бойових дій. Наприклад, зараз військові стежать за тим, щоб їхні солдати були належним чином замасковані і залишалися відокремленими на полі бою, щоб не стати спокусливою мішенню для безпілотників.

Читайте також: НАТО підозрює, що РФ замінувала критичну підводну інфраструктуру ЄС у Північному морі − The Times

Нагадаємо, Німеччина разом із союзниками розробляє схему перекидання військ на схід Європи на випадок можливого військового нападу Росії на НАТО.