UA / RU
Підтримати ZN.ua

Неоновлення даних: чи можуть забрати за це частку у квартирі

Відповідь дав юрист.

У травні набув чинності новий закон про мобілізацію. Згідно з ним, всі військовозобов’язані мали оновити свої дані до середини липня.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи отримає її студент, який був відрахований, а потім продовжив навчання

Адвокат Дмитро Дончак пояснив, чи можуть забрати квартиру або частку в ній за це.

Він зазначив, що за неоновлення даних встановлено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 17000 до 25500 грн. Але один тільки факт неоновлення даних ще не означає, що особа повинна сплатити штраф.

Для початку, ТЦК повинні винести постанову про накладення штрафу, і при цьому встигнути в тримісячний строк з моменту вчинення правопорушення.

Якщо ж постанова буде винесена вчасно, і особа не сплатить штраф, то матеріали справи будуть передані до Державної виконавчої служби (ДВС), яка в свою чергу відкриє виконавче провадження. При цьому можуть бути заблоковані картки, а якщо особа працює офіційно, то будуть стягувати по 20% з зарплати.

При відкритті виконавчого провадження особа автоматично потрапляє в єдиний реєстр боржників. Перебування в цьому реєстрі означає фактичний арешт майна, адже жоден нотаріус не зареєструє угоду (договір дарування, договір купівлі-продажу). Це навіть без винесення постанови про арешт майна.

«Щодо відчуження вашої частки в квартирі: теоретично це можливо, але на практиці потрібно виконати дуже багато умов. По-перше, ваш борг повинен перевищувати 20 мінімальних зарплат, що на сьогодні становить 160 тис.грн. По-друге, заборонено відчужувати єдине житло боржника. Тобто якщо Ви проживаєте і прописані в цій квартирі, в якій володієте часткою, і більше немає іншого житла, то відчуження заборонене», — пояснив він.

Нагадаємо, кого не можуть призвати на службу до ЗСУ під час мобілізації.