UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Необережні слова топлять кораблі": американський пілот заявив про необхідність тиші в питанні F-16

Він наголосив, що оперативна безпека — це дуже важлива річ. 

Експілот ВПС США Джеффрі Фішер розповів, чому Україна не поспішає оголошувати про отримання західних винищувачів F-16. У коментарі "Голосу Америки" він наголосив, що Білий дім також намагається тримати у секреті те, скільки бортів отримав Київ, куди вони прибули, які їх завдання та цілі. 

"Це війна, правда? Оперативна безпека — це дуже важлива річ, — наголосив Фішер. — Під час Другої світової війни ми казали: необережні слова топлять кораблі. Тож, я вважаю, що збереження оперативної безпеки та збереження цієї таємниці якомога довше було виправданим". 

Проблеми з затримкою постачання винищувачів авіатор пояснив політикою, а насамперед — ваганнями США, які, до того ж не надали нашій державі повний комплект F-16. 

"Ми повинні бути дуже обережними щодо того, як ми показуємо прибуття F-16 в Україну", — сказав він.

Читайте також: У Литві фактично підтвердили надходження в Україну F-16

Нагадаємо, в кінці липня західні ЗМІ повідомили, що Україна вже отримала перші шість винищувачів F-16. Ба більше, вони вже здійснили перші бойові вильоти в нашій країні. Та в Повітряних силах цього поки не коментують. Відомо, що ці повітряні судна матимуть деякі обмеження на полі бою — їм доведеться залишатися "за 40 або більше кілометрів" від лінії зіткнення.