UA / RU
Підтримати ZN.ua

Немає універсального ЗРК, який захистить від усього: експерт розповів, що потрібно Україні

Уся ППО має працювати у комплексі.

Порівняно з минулим роком протиповітряна оборона України має у 2-2,5 рази більше комплексів і можливостей. Проте немає такої зенітно-ракетної системи, котра здатна захистити від усіх загроз. Поки російські війська накопичують ракети для масованих ударів у холодний період, Україна повинна працювати над створенням багатошарової ППО.

Таку думку висловив військовий експерт Михайло Жирохов в етері «Українського радіо».

Читайте також: У ГУР розповіли про темпи нарощування Росією кількості ракет

«Війна в Україні показала, що нам потрібна багатошарова система протиповітряної оборони. Наприклад, системи Patriot можуть збивати балістичні ракети, системи БУК С-300 - літаки і крилаті ракети, а системи малої дальності - дрони. Все це має працювати у комплексі. Тому це непроста система підготовки, яка вимагає того, щоб наші зенітники були більш-менш універсальні й могли працювати по різних цілях. Цього ніхто в світі ще не робив. Інколи ми самі щось придумуємо, аби підсилити ППО. Готових рішень немає ніде. Гадаю, наш досвід у майбутньому використовуватимуть на Заході», - зазначив Жирохов.

За його словами, у порівнянні з осінню 2022 року системи ППО України зросли в кілька разів. Експерт зауважив, що наразі треба зрозуміти плани росіян, щоб перемістити комплекси на ті напрямки, де окупанти наноситимуть основні удари.

Читайте також: Росіяни влучили дронами у Кременчуцький НПЗ

«Прикрити всю територію, звісно, практично неможливо. Але потрібно зрозуміти, куди вони саме б'ють і розосередити систему ППО, щоб максимально захистити різноманітні об’єкти», - додав Жирохов.

Експерт припустив, що у відповідь на російські терористичні атаки по критичній інфраструктурі Україна відповідатиме точковим знищенням стратегічних російських бомбардувальників, екіпажів та складів із ракетами.

Читайте також: Партизани виявили координати заводу, де РФ почала виготовляти ракети: карта

Нагадаємо, США запустили програму FrankenSAM, яка поєднує в собі сучасні ракети «земля-повітря» західного калібру з переобладнаними пусковими установками радянських часів або радарами, котрі вже є на озброєнні ЗСУ, щоб посилити ППО України взимку.