UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Не можна запобігти вчинкам божевільного»: як конгресмени США оцінюють ядерний шантаж Путіна

Законодавці вважають за необхідне дати Путіну зрозуміти наслідки будь-якого ядерного удару

Американські законодавці вважають, що не варто піддаватися ядерному шантажу Росії, який посилюється загостренням ситуації на захопленій російськими військами Запорізькій АЕС, а також переміщенням тактичної ядерної зброї до Білорусі. За словами конгресменів, передбачити сценарій розвитку подій у разі ядерного удару дуже важко, а запобігти ядерній атаці РФ можна чітко окресливши наслідки цього вчинку, передає «Голос Америки», що поспілкувався з американськими законодавцями. 

«Насправді, усе, що ми маємо, – це стримування. Не можна запобігти вчинкам божевільного, але можна дати йому зрозуміти ціну його дій. І Америка має дуже потужну систему стримування – у нас 400 міжконтинентальних балістичних ракет, у нас є атомні підводні човни, у нас є бомбардувальники. Так само Велика Британія має можливості ядерного удару та Франція. Тож Путін знає: якщо він зробить щось подібне, то ми маємо потужну силу стримування», – вважає конгресмен-республіканець Дон Бейкон.

Щодо відповіді західних держав на можливий ядерний удар РФ по Україні, Бейкон вважає, що «це буде щось серйозне», але не впевнений як саме. 

«Давайте будемо відвертими, не Україна вторглася на територію РФ, це Росія вторглась в Україну. І росіяни будуть використовувати ядерну зброю для нападу, а не для захисту», – сказав конгресмен.

Читайте також: Радіаційна загроза: які продукти треба придбати на випадок ядерної небезпеки

Конгресмен-демократ Бред Шнайдер вважає, що для запобігання ядерного удару США та союзникам варто дати «чітко зрозуміти РФ та будь-кому іншому, що використання будь-якого типу ядерної зброї є неприйнятним». 

«Відверто кажучи, якщо Росія це зробить – може статися усе що завгодно – і це стосується як США, так і країн НАТО і власне, російської території. [Президенту РФ] Владіміру Путіну та російським військовим краще кілька разів подумати щодо ядерної зброї та її використання та бути уважнішими до власної риторики, не кажучи вже про їхні дії», – сказав конгресмен конгресмен-демократ Джеррі Конноллі.

Читайте також: Яка зброя росіян може нести тактичний ядерний заряд — список

Нагадаємо, 22 червня сенатор-республіканець Ліндсі Грем та сенатор-демократ Річард Блументаль представили проект резолюції, в якій закликали визнати ядерну загрозу проти України загрозою для всіх країн НАТО. 

«Якщо вони (Росія – ред.) використають ядерну зброю в спробі змінити хід війни, вони не змінять хід війни в Україні, а вступлять у війну проти НАТО», – сказав Грем на брифінгу.

Нагадаємо, що президент США Байден заявив 17 червня, що вважає погрозу президента Росії Путіна використати тактичну ядерну зброю «реальною». 

Про те, яка існує ймовірність, що Росія завдасть тактичного ядерного удару по Україні, читайте у статті Володимира Кравченка «Армагеддон Путіна: куди й чому Росія може вдарити ядерною зброєю» на ZN.UA.