UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навіть якщо російська армія не готова до контрнаступу ЗСУ, то пропаганда підготувалась – ISW

Кремль роздав нові методички.

Кремль розповсюдив нову методичку для російських державних ЗМІ про те, як висвітлювати майбутній український контрнаступ і як правильно розставляти акценти у разі військової невдачі російської армії. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

ISW взяв до уваги інформацію, поширену російським виданням «Медуза», у розпорядження якого потрапила інструкція, яка наказує російським державним ЗМІ «не занижувати очікування від оголошеного українського контрнаступу» та не стверджувати, що Україна не готова. Натомість контрнаступ там розглядається як даність і це ще не все.

Читайте також: Резніков допустив новий "жест доброї волі" через "катаклізм" у Росії: успіх ЗСУ є очікуваним і для ворога

В цій інструкції наголошується, що російські ЗМІ повинні зосередитися на західній безпековій допомозі та підтримці України. За інформацією «Медузи» з близьких до адміністрації президента Росії джерел висвітлення подій має на меті дозволити Кремлю оголосити про воєнну перемогу в разі невдалого українського контрнаступу і створити виправдання у разі успішного контрнаступу. Невдачі російської армії виправдають тим, що «весь Захід зосередив величезні зусилля на фронті».

«Передбачуваний документ свідчить про те, що Кремль готується – якщо не очікує – до українських успіхів і планує пом'якшити деморалізацію в російському інформаційному просторі. Це важлива російська адаптація до попередніх українських контрнаступів у Херсоні та Харкові, які спричинили драматичні потрясіння і деморалізацію як серед російських військових, так і в російському інформаційному просторі, які Кремль намагається пом'якшити», – зазначають аналітики ISW.

Читайте також: Вигадані успіхи в бою: чому Прігожин збрехав про вбивство командувача Сил тероборони України – ISW

Нагадаємо, останнім часом російське командування почало відкрито повідомляти про завдання масованих ракетних ударів по Україні. На думку аналітиків ISW, це робиться для того, аби, по-перше, відвернути увагу росіян від очікуваного українського контрнаступу і, по-друге, показати, як російська армія не дає цьому контрнаступу розпочатися, нібито уражаючи важливі військові об’єкти в Україні, хоча насправді це здебільшого цивільні житлові будинки.