UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навіть 14 літаків F-16 дозволять захисникам посилитися. Але результат буде не одномоментним — експерт

До того ж на ці судна в Україні чекають і складнощі. Основна — фактор безпеки, позаяк окупанти продовжують завдавати ударів по аеродромах. 

Військовий експерт та керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко наголосив, що наданні ЗСУ західні винищувачі F-16 суттєво посилять Повітряні сили. Під час інтерв'ю "Уніану" він попередив, що навіть 12-14 бортів дадуть результат захисникам на фронті, але він не буде одномоментним. 

"Перевага F-16 в тому, що вони здатні нести значну кількість різних видів і типів крилатих ракет, в тому числі ракет "повітря-земля", "повітря-повітря" та ракет для нанесення ударів по наземних об’єктах. Це велика перевага, — пояснив Мусієнко. — Також їх можна використовувати для несення керованих авіабомб".

Це означає, продовжив експерт, що кількість літаків все ж має значення — чим більше, тим кращий буде ефект.

На ці повітряні судна в Україні чекатимуть й складнощі. Це підтверджує й те, що окупанти намагалися завадити їх розгортанню ще до надходження в Україну. 

"Такі ж, як і в цілому для авіації. Це дії ворога. На певних напрямках — перешкоди, які може чинити противник на шляху до застосування цих літаків. Це захист аеродромів, їх безпека, — сказав Мусієнко. — Вони і надалі будуть намагатися цілити по наших аеродромах, будуть придумувати різні способи, яким чином дістати ці наші літаки в повітрі. Але в першу чергу, будуть намагатися вишукувати літаки на аеродромах". 

Читайте також: Нідерланди виділять ще 300 млн євро на озброєння для винищувачів F-16, призначених для України

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен 10 липня повідомив, що винищувачі F-16 вже прямують в Україну з авіабаз у Нідерландах та Данії. Наша держава отримає кілька десятків таких повітряних суден. Та президент Володимир Зеленський вже попереджав, що ЗСУ не зможуть зрівнятися з російськими окупантами, поки в них не буде 128 літаків такого типу