UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО збільшує роль у військовій допомозі Україні й перенесе штаб координації до Німеччини

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг зазначає, що це «не робить НАТО стороною конфлікту»

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс візьме на себе більшу роль у координації поставок озброєнь в Україну, перебравши на себе роль США й намагаючись захистити механізм допомоги на випадок непередбачуваних рішень скептика Дональда Трампа, який може повернутися на посаду президента США.

«Ці зусилля не роблять НАТО стороною конфлікту, але вони посилять нашу підтримку України у відстоюванні її права на самооборону», – сказав Столтенберг журналістам у Брюсселі 14 червня, передає Reuters.

Читайте також: Рішення щодо України Угорщина не блокуватиме – Столтенберг

За даними видання Bild, штаб координації допомоги Україні розмістять у Німеччині. Відповідне рішення погодили міністри оборони країн-членів НАТО, але воно має бути затверджено у Вашингтоні на Саміті НАТО 9-11 липня. 

Штаб допомоги збираються розмістити у Вісбадені (на півдні Німеччини) на діючий військовій базі США. Його очолить генерал-лейтенант, який буде підпорядкований верховному головнокомандувачу Збройних сил НАТО у Європі. Очікується, що у штабі працюватимуть близько 700 військових з країн НАТО, країн-партнерів (включно з Україною).

Читайте також: Данія стала першою країною НАТО, яка інвестуватиме у виробництво зброї на території України – Умєров

Нагадаємо, про те, чому на саміті у Вашингтоні НАТО готується презентувати для Києва чергову заміну запрошення вступити до Альянсу та що саме організація готує для України, читайте Володимир Кравченко аналізував у статті «На Вашингтонському саміті НАТО Україні готуються подати особливу «страву», а також матеріалі «Чому Байден не бере Україну до НАТО» на ZN.UA.