UA / RU
Підтримати ZN.ua

Налякані контрнаступом: ISW про реакцію російського інфопростору на витік документів Пентагону щодо ЗСУ

Частина блогерів, проте, не повірили у правдивість оприлюдненої інформації.

Російський інформаційний простір бурхливо відреагував на нібито секретні документи Пентагону щодо підготовки ЗСУ до контрнаступу на фронті. Більшість провоєнних блогерів були налякані або збентежені, а ще одна частина не повірили у правдивість оприлюдненої інформації. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Російські мілблогери відреагували на повідомлення про витік (і, можливо, зміну) секретних військових документів США про війну в Україні зі спекулятивним занепокоєнням, що свідчить про збереження в російському інформаційному просторі страху перед майбутніми українськими контрнаступальними діями», – йдеться у звіті за 7 квітня.

Читайте також: Інформацією про час і місце контрнаступу України володіє не більше п'яти людей на планеті — Данілов

ISW зауважує спостереження аналітика Bellingcat Аріка Толера про те, що документи циркулювали в інтернеті ще 4 березня і незрозуміло, чому вони потрапили в провідні західні ЗМІ лише через місяць. Також у звіті зазначається, що російські втрати у документах занижені, а українські, навпаки, завищені.

«Незалежно від правдивості витоку документів, на якій ISW не буде спекулювати, реакція російських мілблогерів на статтю в New York Times підкреслює страх перед можливими українськими контрнаступами, що пронизує російський провійськовий інформаційний простір, – сказано у звіті. – Стаття New York Times оголила значну точку невралгії в російському інфопросторі, а реакція на документи свідчить, що російські блогери все частіше переглядають обґрунтованість власних оцінок щодо можливих українських контрнаступів і своєї здатності прогнозувати українські операції».

Проте водночас, зазначають аналітики, кілька відомих російських мілблогерів одразу ж відкинули достовірність документів і припустили, що вони є дезінформацією, покликаною збити з пантелику і ввести в оману російське військове командування.

Читайте також: В ОПУ відреагували на витік документів про український контрнаступ

Нагадаємо, у п’ятницю в соціальних мережах з’явилася нова партія секретних документів, які, схоже, детально описують секрети американської національної безпеки від України до Близького Сходу та Китаю.