UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найближчим часом Україна не зможе отримати достатню кількість F-16 – експерт

Олег Катков розповів про проблеми, з якими стикається Україна в контексті отримання винищувачів.

Найближчими роками Україна навіть теоретично не отримає достатньо винищувачів F-16, зазначив головний редактор видання Defense Express Олег Катков в інтерв'ю Radio NV. За його словами, Сили оборони можуть розраховувати на 10-20 літаків, тоді як президент Володимир Зеленський заявляв про 128 необхідних літаків.

«Потрібно значно, значно більше. Загалом, навіть якщо брати всі обіцяні машини, які в теорії можуть бути передані від Нідерландів, Данії, Бельгії і Норвегії – це 79. Це з умовою того, що вони будуть передаватися, зокрема, Бельгією, до 2028 року», – зазначив Катков.

Читайте також: F-16 не стануть для ЗСУ "золотою кулею". Але Україна рухається у правильному напрямку — генерал Гекер

За його словами, в теорії додати Україні винищувачів можуть Сполучені Штати. Однак на практиці, додав Катков, Вашингтон не зважиться на такий крок. Крім того, США самі відчувають нестачу авіатехніки. І навіть, якщо Україна отримає 128 літаків, експерт зауважив, що треба буде підготувати стільки ж пілотів.

«Для розуміння: буквально кілька днів тому в Румунії завершився перший випуск румунських пілотів на новому та єдиному в Європі тепер Центрі підготовки пілотів F-16. Їх готували вісім місяців. Сім пілотів готували в окремому новоствореному центрі вісім місяців», – наголосив Катков.

Читайте також: "Необережні слова топлять кораблі": американський пілот заявив про необхідність тиші в питанні F-16

На його думку, теоретично цю проблему можна розв’язати, якщо залучити іноземних добровольців. Однак є ще одна проблема, яку розв’язати ще важче – це базування західних винищувачів.

«Усі 128 фізично на один аеродром не поміщаються. На одному аеродромі зазвичай міститься лише 12 літаків. Таким чином необхідно мати 10 підготовлених аеродромів для того, щоб ці літаки банально базувалися в Україні, для того, щоб вони здійснювали кожен день свої польоти. В Україні є 10 аеродромів із твердим повноцінним покриттям під F-16, на яких F-16 свої шасі не поб'ють досить швидко, з відповідною кількістю арочних укриттів? Відкрите питання. Скоріш за все – ні», – підсумував експерт.

Читайте також: Експерт пояснив, як інформація про прибуття F-16 може допомогти росіянам вистежити винищувачі

Нагадаємо, в кінці липня західні ЗМІ повідомили, що Україна вже отримала перші шість винищувачів F-16. Ба більше, вони вже здійснили перші бойові вильоти в нашій країні. Та в Повітряних силах цього поки не коментують. Відомо, що ці повітряні судна матимуть деякі обмеження на полі бою — їм доведеться залишатися «за 40 або більше кілометрів» від лінії зіткнення.