UA / RU
Підтримати ZN.ua

У найближчі місяці партнери вирішать, хто і скільки літаків F-16 поставить Україні - Білий дім

США підтримують надання партнерами Україні літаків.

Сполучені Штати заявляють, що дозволять своїм західним союзникам постачати Україні передові винищувачі, включно з F-16 американського виробництва. Найближчим часом вирішиться, хто, скільки і коли поставлятиме. Про це рішення Джо Байдена, оголошене на саміті G7, повідомив радник з питань національної безпеки Джейк Салліван, передає BBC. США також навчатимуть українських пілотів використовувати реактивні літаки.

"Тепер ми перейшли до обговорення вдосконалення українських воєнно-повітряних сил у рамках нашого довгострокового зобов'язання щодо самооборони України. У міру того, як тренування розгортатимуться в найближчі місяці, ми працюватимемо з нашими союзниками, щоб визначити, коли будуть поставлені літаки, хто їх доставлятиме і скільки", - розповів Джейк Салліван.

Читайте також: Стороння сила не вирішуватиме, як закінчиться війна в Україні – Держдеп США

США раніше скептично ставилися до надання Україні сучасних винищувачів — принаймні в найближчій перспективі. За словами радника, США надали Києву іншу зброю, оскільки вона була потрібна на полі бою, і рішення розпочати постачання передових винищувачів в Україну свідчить про те, що зараз війна увійшла в нову фазу.

Він додав, що літаки будуть використовуватися лише для оборонних цілей і США не дозволять і не підтримуватимуть напади на територію Росії. Британія, Нідерланди, Бельгія та Данія також привітали крок США.

Нагадаємо, влітку цього року Велика Британія розпочне навчання українських пілотів за спеціальною програмою для переходу на літаки F-16. Британський прем'єр Сунак продовжує працювати над постачанням F-16 Україні.