UA / RU
Підтримати ZN.ua

Над якою українською розробкою у нас насміхалися, доки росіяни не розпочали з її допомогою збивати наші дрони

На полі бою зафіксовано російські БпЛА, з яких вистрілюють сітками по безпілотниках.

Росіяни розпочали застосовувати дрони, з яких вистрілюють сітками по ворожих безпілотниках, аби вивести їх з ладу. Військову новинку зауважила Українська служба BBC, посилаючись на російські Telegram-канали, які віднедавна постять відео з "сіткометами" – безпілотниками, які скидають сітки на інші дрони і так збивають їх. Росіяни стверджують, що це – найкраще рішення у повітряній війні "дрон проти дрона".

На записах "сіткомети" підлітають до інших (як заявляється – українських) дронів, що зависли у повітрі, та скидають на них сітку, яка обплутує гвинти і “жертви” падають.

Читайте також: Те, що збили позавчора під Очаковом, виявилося не ракетою, «Николаевский Ванек» розповів, чому це погана новина

Втім, експерти зауважують, що шансів збити сіткою дрон загалом небагато. Ефективнішим може бути звичайний таран зверху, який дозволяє розбити лопаті ворожого дрона, не втративши при цьому свій безпілотник. Тож «сіткостріл» - це лише одна із концепцій дрона-винищувача.

Перевага – велика площа ураження. Вада – невелика відстань пострілу через опір повітря. Експерт, на якого посилається BBC Україна, каже що для зменшення лобового опору можна було б застосувати дуже тонкі кевларові нитки і вольфрамові грузики з високою щільністю. Фахівець каже, що росіяни вже застосовують цей підхід, хоча першим це вигадали українці – "поки у нас заперечували і насміхалися, противник це реалізував".

Читайте також: Коли в ЗСУ з’являться Сили безпілотних систем – Україна стала до цієї миті ще на один документ ближче

Наразі росіяни застосовують найпримітивніший варіант - постріл сітками вниз. Але "сіткостріл" можна використовувати і для пострілів в русі, у погоні чи перехопленні - хоч це потребуватиме складнішої технічної реалізації і більшої вправності операторів.

Визнаючи, що «сіткостріл», це лише один із варіантів мисливця на дронів, фахівці зауважують, що, яким би не був тип безпілотного винищувача, ефективним він буде лише у тому разі, якщо він буде діяти у комплексній системі, де задіяні усі елементи ланцюга "спостереження - виявлення дрона - повідомлення - виліт чергового дрона-перехоплювача".

Раніше повідомлялося, що у Росії розробили одноразовий безпілотний перехоплювач для боротьби з дронами.