UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Запорізькому напрямку росіяни розстріляли групу українських військовополонених

За оприлюдненим фактом розпочато кримінальне провадження провадження.

Волонтер та активіст Сергій Стерненко у своєму Telegram розповів, що росіяни на Запорізькому напрямку вчинили черговий військовий злочин.

"На Запорізькому напрямку російські військові розстріляли групу українських військовополонених. За попередніми даними, злочин вчинили окупанти зі складу 70 МСП ЗС РФ", – йдеться у дописі.

Обережно, відео містить сцени насилля (18+)!

Читайте також: Костін: Над створенням трибуналу для РФ працюємо разом із представниками 40 держав

Пізніше Генпрокурор Андрій Костін заявив, що за оприлюдненим фактом чергового розстрілу українських військовополонених розпочато провадження.

"Країна-терорист Росія продовжує демонструвати повну зневагу до закону та базової людської моралі. Ще один доказ цього – відео вбивства російськими військовими двох полонених українських бійців. На записі чітко видно, що захисники України склали зброю та не чинили жодного опору. Окупанти ж цинічно розстрілюють беззбройних людей", – зазначив чиновник.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження щодо порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. За даними слідства, злочин вчинено у червні 2024 року поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області.

"Ми знаємо, що це не випадковість. Це навмисна політика злочинного режиму кремля зі знищення всього українського. Знайдемо та покараємо всіх причетних: як тих, хто віддав цей злочинний наказ, так і безпосередніх виконавців цього жорстокого злочину", – додав Костін.

Читайте також: Злочини РФ в Україні демонструють модель геноциду — генеральний прокурор

Росіяни не вперше страчують полонених українських воїнів. Нагадаємо, на початку березня 2023 року мережу інтернет облетіли кадри, як окупанти розстріляли військовополоненого бійця ЗСУ після вимовлених ним слів "Слава Україні". Згодом стало відомо, що загиблий – Олександр Мацієвський 1980 року народження – воїн 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. Президент Володимир Зеленський присвоїв йому звання Героя України посмертно.

У лютому 2024 року у Бахмутському районі на Донеччині російські солдати розстріляли українських військових, які здалися у полон. Розстріляними, ймовірно, були бійці 92 окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка або хтось із приданих їм підрозділів