UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення Содоля призвели до загибелі тисяч військовослужбовців ЗСУ — Кротевич у листі до ДБР

WP отримала доступ до листа Кротевича до ДБР із закликом провести розслідування щодо генерала Юрія Содоля.

Юрій Содоль

Юрій Содоль

Цього тижня відомий український офіцер звинуватив вищого командувача в некомпетентності, поклавши на нього відповідальність за "тисячі" жертв, що є рідкісною публічною критикою з боку військових. Богдан Кротевич, начальник штабу Національної гвардії "Азов", подав скаргу до Державного бюро розслідувань (ДБР) України щодо "військового генерала [Содоля], який, на мою думку, вбив більше українських солдатів, ніж будь-який російський генерал", написав він у своєму повідомленні в Telegram 24 червня.

За кілька годин президент Володимир Зеленський оголосив, що ухвалив рішення про заміну командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Журналісти The Washington Post отримали доступ до листа Кротевича до ДБР, в якому він скаржиться на Содоля. У своїй скарзі Кротевич звинуватив Содоля у численних помилках, починаючи з його ролі командира під час оборони Маріуполя у 2022 році. 

Читайте також: Зеленський звільнив Залужного з посади головкома ЗСУ та призначив нового командуючого – оприлюднено указ

"Хоча генерал Содоль не керував обороною міста і не провів жодної години в Маріуполі, йому було надано звання Героя України", — написав Кротевич, додавши, що Содоль не забезпечував бригаду "Азов" боєприпасами й не будував оборонні споруди міста напередодні атаки.

Крім того, коли один з командирів у місті попросив у Содоля інструкцій, він відповів: "Нам кінець" і поклав слухавку. Також у скарзі йде мова про те, що Содоль наказав "Азову" наступати без необхідних артилерійських боєприпасів, а коли були наведені аргументи, чому це неможливо, "проти командира ["Азова"] були розпочаті формальні розслідування".

"Генерал Содоль неадекватно командує військами, а його рішення призвели до загибелі тисяч військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії та інших силових структур, що спричинило слабку позицію на фронті та втрату значної частини території", — заявив Кротевич.

Читайте також: Визволяти бійців полку "Азов" з полону РФ особливо важко — ГУР

Нагадаємо, що народна депутатка Мар’яна Безугла повідомила, що російські війська здійснили прорив позицій Сил оборони України у напрямку на Торецьк. Вона звинуватила у цьому колишнього командувача Об’єднаних сил Збройних сил України Юрія Содоля.