UA / RU
Підтримати ZN.ua

На що здатні іранські ракети, які нібито вже отримала Росія

Тепер свої ракети "Іскандер" Росія зможе зосередити на інших цілях.

Іранська ракета Fath-360

Іранська ракета Fath-360

Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності. Їхня кількість може сягати кількох сотень. Експерти вказують, що мова йде про Ababil та Fath-360.

Як пише The Wall Street Journal, ці поставки нададуть Москві новий військовий інструмент для використання у війні проти України.

Постачання цієї зброї у РФ відбулося на тлі збільшення ракетних обстрілів українських міст та інфраструктури з боку Росії, що призвело до численних жертв серед цивільних.

Читайте також: Що означають тісні зв'язки між Росією та Іраном для України та Близького Сходу — Bloomberg

Представники США попередили своїх союзників і підтвердили, що ракети "нарешті доставлені". Водночас, європейські уряди готуються до введення додаткових санкцій проти Ірану.

Серед можливих заходів – заборона на польоти іранського авіаперевізника Iran Air до європейських аеропортів, а також санкції проти іранських підприємств і людей, причетних до передачі ракет.

Читайте також: Як Китай, Росія та Іран налагоджують тісніші зв'язки — The Economist

Британський військовий аналітик Шон Белл у коментарі Sky News зазначив, що постачання іранських ракет до Росії є "неминучим" і, ймовірно, станеться вже найближчими днями. Він також додав, що Росія уклала контракт на постачання двох типів балістичних ракет малої дальності ще в грудні минулого року.

"Це дасть Росії додаткові ресурси для атак, що дозволить зосередити її обмежені запаси ракет 'Іскандер' на цілях великої дальності, що викликає серйозне занепокоєння", – підкреслив Белл.

За його словами, російські військові вже кілька тижнів проходять навчання в Ірані, що є підтвердженням підготовки до використання нових ракет.

Раніше європейська розвідка повідомляла, що Іран і Росія в грудні 2023 року підписали контракт щодо поставки в РФ балістичних ракет ближнього радіусу дії Ababil або Fateh-360.

Читайте також: Росія та Іран домовилися про спрощення використання банківських карток

Ракети Fath-360 та Ababil: що про них відомо

Фахівці проаналізували характеристики іранських ракет Ababil та Fath-360, зокрема їхні технічні параметри та можливості використання.

Ракети Ababil, як зазначають аналітики, мають компактні розміри. Довжина снаряда складає 3,7 метра, вага – 240 кг, а максимальна дальність – до 86 км. Існує дві основні модифікації цієї ракети: одна оснащена системами супутникової та інерціальної навігації, інша – додатковою оптико-електронною системою наведення на фінальному етапі польоту. Запуск ракет здійснюється з транспортно-пускових контейнерів, і одна платформа може вмістити до восьми одиниць.

Щодо ракет Fath-360, експерти зазначили, що відсутня інформація про те, що Росія могла б зацікавитися в їхньому придбанні. Цей снаряд, також відомий як BM-120, був представлений наприкінці 2021 року. Довжина ракети складає 5,1 метра, діаметр – 368 мм, а загальна вага досягає 787 кг, зокрема 150 кг бойової частини. Ракета здатна розвивати швидкість до 4 Маха та має дальність до 120 км. Система наведення включає інерціальну навігацію та супутникове коригування.