UA / RU
Підтримати ZN.ua

На саміті НАТО намагаються домовитися про заявку України після угоди щодо Швеції

Лідери НАТО збираються на саміт у Вільнюсі у вівторок, щоб подолати розбіжності щодо заявки України на членство після угоди про зняття блокування Туреччиною щодо приєднання Швеції до військового альянсу, пише Reuters

На саміті в литовській столиці домінуватимуть питання про  наслідки вторгнення Росії в Україну, а лідери мають затвердити перші комплексні плани НАТО з моменту закінчення холодної війни щодо захисту від будь-якого нападу з боку Москви.

Дипломати заявили, що розбіжності звужуються щодо прагнення України до членства в НАТО. Хоча члени НАТО погоджуються, що Київ не може приєднатися під час війни, вони не погоджуються щодо того, як швидко це може статися після неї та за яких умов.

Читайте також: Bloomberg: Зеленський прибуде на саміт НАТО у Вільнюсі в середу

Президент України Володимир Зеленський, якого запросили взяти участь у Вільнюській зустрічі, тисне на НАТО, щоб надати його країні чіткий шлях до членства в комюніке саміту, щоб вона могла приєднатися незабаром після закінчення війни.

Читайте також: Ердоган погодився на вступ Швеції до НАТО

"Ми ще працюємо над формулюванням... але ми вже розуміємо, що Україна буде в Альянсі", - написав Зеленський у Twitter у понеділок увечері.

За його словами, Україна "працює над тим, щоб зробити алгоритм набуття членства максимально зрозумілим і швидким".

Читайте також: Доля заявки України на вступ до НАТО досі не вирішена: обговорення продовжиться у вівторок

Члени НАТО у Східній Європі підтримали позицію Києва, стверджуючи, що залучення України під парасольку колективної безпеки НАТО є найкращим способом утримати Росію від повторного нападу.