UA / RU
Підтримати ZN.ua

На руках цивільного населення стає все більше незадекларованої зброї

Методики, яка могла б дати відповідь, скільки у громадян України може бути незареєстрованої зброї, немає

Європейські партнери України вважають, що на даний час у населення нашої країни на руках може бути від двох до п'яти мільйонів одиниць незадекларованої зброї. 

Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий.

"Ми неодноразово говорили, що якоїсь спеціальної методики, яка могла б дати відповідь, скільки в громадян України може бути незареєстрованої зброї, немає, тому встановити певну кількість - неможливо. Водночас за даними наших європейських партнерів, озвучуються цифри від двох до п’яти мільйонів одиниць незареєстрованої зброї - стільки її може бути на руках у населення", - сказав він.

Читайте також: Рада дозволила українцям зареєструвати знайдену вогнепальну зброю та використовувати її проти агресора

Нещодавно ухвалений закон про надання цивільним особам задекларувати знайдену зброю, або ту, яка попала до них в руки з деокупованих  територій, дасть можливість вирішити проблему зі зброєю на руках цивільних.

"Тоді ми будемо більш точно володіти інформацією, скільки зброї є у наших громадян", - додав Драп’ятий.

Читайте також: В МВС здивовані високими темпами заповнення Єдиного реєстру зброї

24 серпня Зеленський підписав закон про знайдену вогнепальну зброю та використання її проти агресора

Закон №9538 дозволяє цивільним громадянам декларувати наявну зброю та боєприпаси до неї, а також користуватись нею для відсічі збройної агресії РФ протягом дії воєнного стану в Україні та 90 днів після його припинення або скасування. Згідно із законом, людина, яка знайшла вогнепальну зброю, повинна впродовж 24 годин повідомити про це поліцію, аби розповісти про її місце знаходження чи надалі задекларувати.

Що стосується підрахування кількості зброї на руках у населення, то спроби визначити цю цифру проводяться з 2014 року, з моменту АТО на Донбасі. Станом на 2018 рік вважалося, що незадекларованої зброї на руках у цивільних може бути не менше, ніж 4 мільйони одиниць. Зважаючи на масштаб нинішніх подій, цифра зросла, як виходить зі слів представника МВС, щонайменше, на мільйон. Але точну цифру поки що встановити важко.