UA / RU
Підтримати ZN.ua

На лівобержжі Херсонщини змило ворожі склади боєприпасів, тепер їх несе в море та до берегів – Гуменюк

Наталія Гуменюк пояснила, чому на лівому березі Херсонської області більше підтоплень.

На лівому березі Херсонської області після підриву росіянами Каховської ГЕС змило склади зброї окупантів, повідомила керівниця пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк. Вона пояснила, що течією ці боєприпаси виносить в море та до берегів.

«У зв’язку з підйомом води та великою і стрімкою течією лівий берег, який географічно нижчий, опинився дуже потужно залитий і розбурханий цими потоками. А перед цим російські окупаційні війська вибудовували там декілька смуг оборони – в тому числі й мінно-вибухові загородження, які складалися з кількох рядів замінувань, і протитанкових, і протидесантних, і протипіхотних мін», – заявила Гуменюк в ефірі телемарафону.

Читайте також: Площа підтоплення на Херсонщині зменшилася майже вдвічі — ОВА

Крім того, на лівому березі Херсонщини росіяни також облаштовували й свої позиції. Гуменюк нагадала, що окупанти втратили частину особового складу, коли їхні бліндажі й окопи залила природна повінь. Тоді ворог також втратив частину зброї та боєприпасів.

«В цій смузі від 5 до 15 км, яку затопило на лівому березі, перебували і їх польові склади боєпостачання. Які зараз водою розмило, і ті ящики з боєприпасами так само курсували течією. Все це у бурхливому потоці разом зі сміттям, уламками конструкцій, іншими побутовими предметами, зараз рознесено по зоні затоплення. І відповідно воно може нести небезпеку тим берегам, до яких прибивається», — розповіла Гуменюк.

Читайте також: Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС: голова Херсонської ОВА розповів про ситуацію в області

6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС, внаслідок чого були затоплені сотні населених пунктів нижче за течією Дніпра, частково постраждало й місто Херсон. 

Станом на вечір, 10 червня, на Херсонщині вдалося врятувати 2678 людей. Зниклими безвісти вважаються 29 осіб. 

Катастрофа на Каховській ГЕС — не остання техногенна аварія, до якої повинна бути готовою Україна, переконаний Ігор Маскалевич. Чому, читайте в тексті «Каховка — анонсований злочин».