UA / RU
Підтримати ZN.ua

На фронті помер командир 206 батальйону ТРО Віталій Баранов «Біба»

Віталій Баранов був легендарним бойовим командиром.

На Донеччині обірвалося життя командира 206 київського батальйону територіальної оборони ЗСУ Віталія Баранова з позивним «Біба». Військовому було 56 років. На війні він був із 2014 року, керував десантниками, які останніми залишили Донецький аеропорт у січні 2015-го. Із перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року «Біба» став на захист Київщини, а згодом очолив 206 батальйон, який воює на сході та півдні України.

Під час однієї з нарад у зоні бойових дій Віталій Баранов втратив свідомість. Його намагалися реанімувати, проте у комбата не витримало серце, пише BBC.

Читайте також: Загинув легендарний Да Вінчі

Донецький аеропорт і авторитет

Віталій Баранов народився на Житомирщині. Закінчив Кам'янець-Подільське військове інженерно-командне училище і до 2004 року служив у ЗСУ. Звільнившись в запас, займався власною справою.

А в 2014 році, після початку нападу Росії, пішов у військкомат. Спочатку йому відмовили, посилаючись на те, що в його спеціальності - військового інженера - немає потреби. Проте згодом за рекомендацією друга Віталій Баранов пішов на посаду старшого лейтенанта, хоч мав звання підполковника запасу.

Він став командиром інженерно-саперного взводу 90-го окремого аеромобільно-десантного батальйону, який воював за Донецький аеропорт на початку 2015 року.

«Особливо було важко, коли наша бригада зазнала найбільших втрат 18-21 січня 2015-го. Тоді загинули 25 військових, потрапило у полон 16 людей. Це сталося після двох підривів термінала. Після тих трагічних подій у підрозділі виникла сильна деморалізація. Я ставив собі завдання підіймати дух хлопців, зробити все, щоб вони повірили у силу своєї зброї і в себе», - розповідав Віталій Баранов кілька років тому в інтерв'ю для «АрміяІнформ».

Віталій Баранов на чолі колони. Марш захисників України, 2020 рік. Фото: Уніан

Його підлеглі часто називали Баранова «батьком». Пояснюючи свою популярність і повагу серед військових, про які зараз згадують у соцмережах, Віталій Баранов казав, що головне для нього - особистий приклад.

«Метод у мене був простий - я особистим прикладом показував побратимам, як потрібно воювати. Брав до рук зброю і вирушав з ними на передові позиції. Обладнував передові спостережні пункти. Сідав за кермо автомобіля і вирішував питання забезпечення передових груп та брав участь в евакуації підбитої ворогом техніки. Постійно був в окопах і спілкувався з кожним солдатом, дякуючи їм за стійкість і мужність».

Він та бійці під його командуванням останніми залишили зруйнований Донецький аеропорт 23 січня 2015 року. У вересні 2015-го Віталій Баранов демобілізувався у запас ЗС України і очолив громадську організацію «Об’єднані війною. 90-й батальйон».

Міський голова Бучі Анатолій Федорук розповів 9 жовтня, що після боїв за Донецький аеропорт Віталію Баранову робили операцію на серці, через що, вірогідно, він і був демобілізований. 24 лютого 2022 року він повернувся до армії.

Читайте також: Історія Бадрі Лолашвілі-«Піночета». Загинув у ближньому бою від кульового поранення…

Про "Бібу" і "кіборгів"

Віталій Баранов розповідав, що псевдо "Біба" у нього ще зі школи.

«Я в шкільні роки добре грав у футбол і одним з улюблених футболістів київського «Динамо» 1950-1960 років у мене був Андрій Біба. Тож члени моєї команди охрестили мене «Біба». Далі це псевдо перейшло разом зі мною і до військового училища і закріпилося на роки», - згадував він в одному з інтерв'ю.

А прізвисько «кіборг», на відміну від інших захисників Донецького аеропорту, не любив.

«Мої бійці пишалися цим прізвиськом. Я особисто себе «кіборгом» не вважаю і завжди був противником цієї назви. Кіборг - це технічний механізм, який не здатен думати, він діє лише за запрограмованими алгоритмами. А я людина, яка здатна думати і ухвалювати самостійно рішення, я не робот», - ділився Віталій Баранов.

Читайте також: На Донбасі загинув кіборг Сергій Кройтор

206 батальйон ТРО ЗСУ

Велика війна

Про початок широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року Віталій Баранов дізнався у селі Катюжанка Київської області. Зібрав речовий мішок і поїхав до центру комплектування.

«За годину-півтори туди підтягнулися і мої бойові побратими по 90-му батальйону. Нас було 10-12 чоловік. Ми отримали зброю, і для всіх нас, як і для десятків тисяч українців, того дня почалося нове життя», - розповідав він.

За словами офіцера, вони «партизанили» біля Чорнобиля і Київського водосховища.

У серпні 2022 року Віталій Баранов став командиром 206 батальйону ТРО ЗСУ, який воював на Миколаївщині, Херсонщині, Харківщині і кілька місяців обороняв Бахмут. Цей батальйон створили у Києві, зокрема за сприяння п’ятого президента України Петра Порошенка.

Фото зі сторінки Петра Порошенка у Facebook

У всіх інтерв'ю підполковник Баранов мало розповідав про війну. Обіцяв написати мемуари після перемоги. Його батальйон повідомив, що прощання з «Бібою» відбудеться в середу 11 жовтня об 11:00 в Будинку культури села Катюжанка Київської області.

Редакція ZN.UA висловлює щирі співчуття рідним і близьким Віталія Баранова.

Нагадаємо, на фронті загинув депутат Верховної Ради IV скликання від партії «Наша Україна», лучанин Сергій Слабенко.