UA / RU
Підтримати ZN.ua

На базі "Саваслейка" уражено склад спецпалива. Тепер базування там МіГ-31К під питанням — аналітики

Для росіян це додаткове ускладнення, адже борти, можливо, доведеться переганяти на інший аеродром. 

У Defence Express прокоментували нічний удар захисників по базі "Саваслейка", звідки найчастіше злітають російські винищувачі МіГ-31К. Операція ЗСУ, ймовірно, ускладнить вильоти цих повітряних суден, адже супутникові знімки з порталу NASA показують, що масштабна пожежа спалахнула у районі розвантаження та зберігання паливно-мастильних матеріалів.

Експерти пояснили, що паливо для МіГів є доволі специфічним, адже це — керосин Т-6, який виготовляють з певних видів нафти й далеко не на кожному НПЗ. Паливо призначене для виконання надзвукових польотів на великій висоті, тож якщо МіГи заправити іншим, вони не зможуть здійснювати такі польоти, а разом з цим і запускати ракети Х-47 "Кинжал". Тому експерти називають цю операцію доволі суттєвим результатом.

тепер питання базування на цій авіабазі МіГ-31К під питанням. Це, звісно, не означає те, що ворог не зможе перемістити літаки на інший аеродром, але у будь-якому випадку це про додаткові ускладнення", — пише видання, нагадуючи, що на цьому аеродромі зберігаються також перехоплювачі МіГ-31БМ.

Читайте також: Військовий аеродром чи сіновал – з приводу пожежі, викликаної ударом безпілотників по Воронежу, надходять суперечливі відомості

Сервіс NASA фіксує лише пожежі, а не вибухи, тож наразі немає інформації про пошкодження бортів. Та українські дрони з бойовою частиною із повітряним підривом, які, ймовірно, використали ЗСУ, ідеально підходять для ураження цілей на відкритих майданчиках. Таким для МіГ-31К і є база "Саваслейка", адже укриттів для винищувачів там немає.