UA / RU
Підтримати ZN.ua

Можна сказати, що заповідника «Асканія-Нова» більше немає – глава Херсонської ОВА

Заповідник з перших днів повномасштабного вторгнення РФ перебуває під окупацією.

Можна сказати, що біосферного заповідника «Асканія-Нова» у Херсонській області більше немає, його знищили російські окупанти, повідомив очільник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін в інтерв’ю «РБК-Україна». Він також зазначив, що ще довго відчуватимуться наслідки підриву Каховської ГЕС.

«Так, це правда, вони його знищують. Останнє, що я чув – вони вивозять тварин до Криму і до Росії. Тобто можна сказати, що заповідника більше немає. Пограбували вони його капітально», – зазначив Прокудін у відповідь на питання, у якому стані зараз перебуває заповідник.

Читайте також: Окупанти вкрали і вивезли тварин із заповідника “Асканія-Нова”

Очільник ОВА також додав, що Херсонщина ще довго відчуватиме наслідки підриву Каховської гідроелектростанції. Зокрема, тепер на місцевості, куди не дістає вода від водосховища немає зрошення і земля сохне. 

«Заповідники були затоплені, ми втратили купу всього, це ми будемо відчувати ще довгий час. Але життя і природа продовжують розвиватися, як буде далі, будемо дивитись. Думки науковців і природозахисників розділились. Одні кажуть, що не треба відбудовувати Каховську ГЕС, а всі економічно підковані люди кажуть – потрібно, бо область не виживе», – додав Прокудін.

Нагадаємо, минулого року Міндовкілля звернулося до міжнародних природоохоронних конвенцій, аби ті визнали незаконними дії росіян на окупованих природно-заповідних територіях Херсонщини. Заповідник «Асканія-Нова» перебуває в окупації з першого дня повномасштабного вторгнення. Однак до кінця березня 2023 року його українська команда продовжувала виконувати свої обов'язки, не йдучи на співпрацю з окупантами. Але загарбники все одно призначили своє нелегітимне керівництво заповідника.