UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізовані особи зможуть вибирати військові частини: що змінилося у жовтні

Це стосується осіб, які виявили бажання мобілізуватися.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення Росії. У жовтні Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, пише «Юридична сотня».

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можна її оформити, знаходячись за кордоном

Додалось правило про направлення осіб, які виявили бажання мобілізуватись у вибраній військовій частині, на ВЛК. Це здійснюватимуть керівники ТЦК та СП або командири в/ч.

Вони також здійснюватимуть призов таких громадян. При цьому перелік в/ч, командирами яких допускається призов громадян, визначається ГШ ЗСУ.

Отож, призов тепер може оформлятися не лише наказом керівника ТЦК та СП, а й наказами інших уповноважених осіб (зокрема командирів в/ч).

На осіб, які добровільно виявили бажання мобілізуватись, не поширюється правило про обов’язковість зміни місця обліку в разі призову не за місцем перебування на обліку. Такі громадяни призиваються на підставі власноруч написаної заяви за затвердженою формою (додаток 13 до порядку).

 Командир в/ч вивчає їх за документами, що посвідчують особу, військово-обліковими документами, іншими документами про освіту та набуту фахову спеціальність.

За результатами визначення ступеня придатності особи до служби за станом здоров'я та професійно-психологічного відбору командир в/ч приймає рішення про мобілізацію. Якщо військовозобов'язаний та резервіст не відповідає вимогам служби за цими критеріями, командир в/ч відмовляє в призові.

Крім цього, є зміни в обліку громадян у разі призову. Тепер ТЦК та СП на підставі витягу з наказу командира в/ч зніматиме, а не виключатиме їх з військового обліку на період служби.

У травні набрав чинності новий закон про мобілізацію, який зобов’язав  осіб призовного віку оновити свої дані. Нагадаємо, як виявляють військовозобов'язаних, які не оновили дані.