UA / RU
Підтримати ZN.ua

МКС може розслідувати факти страти росіянами українських полонених — прокурор Хан

За його словами, Суд має "мандат щодо України".

Міжнародний кримінальний суд (МКС) може розглядати у своїй юрисдикції факти страти російськими військовими українських полонених. Про це заявив прокурор МКС Карім Хан під час спілкування з українськими журналістами у Гаазі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Незалежно від того, чи є людина главою держави, главою уряду, командиром або піхотинцем... не можна без суду й слідства стратити цивільного або військовополоненого, який склав зброю", — прокоментував Хан.

Читайте також: Держдеп США про страту росіянами 16 військовополонених: «Україна має розслідувати це, але ми вже бачили, як РФ робить жахливі речі»

За його словами, МКС може розслідувати злочини росіян, адже у Суду "є мандат щодо України". Прокурор підкреслив, що усі, хто бере участь у бойових діях, "мають певні обов'язки, і ніхто не повинен відчувати, що він може знайти спосіб обійти основоположний принцип, який закріплений у Женевських конвенціях".

Раніше начальник Департаменту протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов повідомляв, що українські правоохоронці мають дані щодо страти росіянами 93 українських військовополонених. Він додав, що 80% страт відбулися у цьому році.

Нагадаємо, 1 жовтня у Telegram-каналах з’явилась інформація про ймовірний розстріл росіянами 16 українських військових в районі сіл Миколаївка і Сухий Яр Покровського району. Це наймасовіша страта українських військовополонених на фронті.