UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пікет відчаю: під Міжнародний офіс Червоного Хреста у Києві вийшли рідні полонених морпіхів

Міжнародний комітет Червоного Хреста – єдина організація, яка має міжнародний мандат на відвідування місць утримання військовополонених

У Києві 29 серпня, у День пам'яті захисників України, доведені до відчаю родини полонених морських піхотинців пікетували в Києві офіс Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), щоб отримати відповідь, чому організація досі не має жодної інформації про місце перебування та стан їхніх близьких.

Про це повідомила громадська організація “Медійна ініціатива за права людини” (МІПЛ) передає Інститут масової інформації.

Там зазначили, що Міжнародний комітет Червоного Хреста – єдина організація, яка має міжнародний мандат на відвідування місць утримання військовополонених. 

“Однак такі візити можливі лише з дозволу адміністрації в’язниці, ізолятора або колонії. На жаль, Росія майже не допускає представників МКЧХ до місць утримання, намагаючись приховати від світу свої злочини”, – зазначили в Медійній ініціативі за права людини.

Організація закликала небайдужих долучатися до таких акцій і підтримувати родини в їхній боротьбі за інформацію та справедливість.

Зазначимо, що з-поміж міжнародних організацій не тільки МКЧХ зазнавав критики через свою бездіяльність. 

Як повідомляв ІМІ, 4 серпня 2022 року Amnesty International опублікувала доповідь, у якій заявила, що українські військові ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та застосовуючи системи озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, намагаючись відбити російське вторгнення.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звіт Amnesty “намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву”.

Amnesty International згодом попросила вибачення за “страждання та гнів”, спричинені її останнім звітом щодо України, однак заявила, що не відмовляється від своїх висновків.

У вересні Amnesty International створила конверти, на яких зображені двоє людей, що обіймаються. Одна людина пофарбована в кольори прапора України, інша – Росії.

Однак те, що насправді творить Росія, добре видно на цих кадрах – на фотографіях, які тримають рідні полонених.