UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародний кримінальний суд розслідуватиме напади РФ на енергомережі України

Команда МКС збирає докази російської агресії.

Президент Володимир Зеленський у вівторок, 28 лютого, зустрівся із прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зеленський наголосив, що російські окупанти мають понести відповідальність за злочини, скоєні на території України.

«Для нас важливо почути сигнали про підтримку та важливість правосуддя. Це означає, що ми не одні в бажанні досягти справедливості для України і разом зможемо повернути справедливість для Європи та світу. Щоб такі жахливі злочини не могли повторитись у майбутньому навіть теоретично», — сказав він.

За словами президента, потрібна реакція на випадки депортації Росією українських дітей з окупованих територій. Серед пріоритетів також встановлення реальної кількості загиблих на окупованій російськими військами території України.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, у свою чергу, зазначив, що його команда збирає докази військових злочинів РФ на території України.

Читайте також: Міжнародний трибунал проти Путіна і його поплічників: 25% українців досі нічого не знають про цю ініціативу – «Рейтинг» 

"Україна була травмована, це частина її історії… Статут ООН говорить про необхідність мирного вирішення конфліктів, але головне – використовувати юрисдикцію, яка у нас є. Це важливо. У нас є юрисдикція щодо геноциду, злочинів проти людяності", - сказав він. в ефірі національного телемарафону у понеділок.

Він також зазначив, що МКС збиратиме докази атак Росії на енергетичну систему України.

"Загалом ми чітко бачимо закономірність з точки зору кількості, масштабу та ширини нападів на електромережі України", - заявив Хан.

Як повідомлялося, Франція розпочала роботу над створенням спецтрибуналу щодо злочинів Росії проти України. «Боротьба з безкарністю за злочини, скоєні в Україні внаслідок агресії Росії, є пріоритетом для Франції. Ми мобілізувалися на підтримку як української системи правосуддя, так і Міжнародного кримінального суду, які мають право проводити неупереджені та незалежні розслідування, щоб винних у цих злочинах було притягнуто до відповідальності», - йдеться у заяві МЗС Франції.