UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністерка оборони Нідерландів розповіла, коли перші винищувачі F-16 отримає Україна

 Оллонгрен заявила, що сучасні винищувачі зроблять Повітряні сили набагато сильнішими.

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен очікує, що перші винищувачі F-16 будуть доставлені в Україну вже влітку цього року.

"І відтоді їх постачання буде поставлене "на потік". Літаків буде дедалі більше... Ці винищувачі будуть надходити поступово. Бойове використання покаже їхню ефективність. Воно суттєво зміцнить Повітряні сили, і у якийсь момент це може призвести до вашої переваги в повітрі. Але це не може статися відразу, як ви отримаєте перші F-16", - розповіла глава Міноборони в інтерв'ю "ЄП".

Читайте також: Експерти позитивно оцінили ідею розмістити резервні F-16 для України на базах НАТО

Оллонгрен відмовилася називати точну дату, коли саме літаки з'являться на території нашої країни.

За її словами, спочатку Україна отримає літаки від Данії, а потім від Нідерландів. Міністерка наголосила, що українські військові самі вирішуватимуть, як використовувати ці винищувачі.

“Ви ведете війну проти агресора. Це – самооборона за статтею 51 Статуту ООН. Ми завжди говорили: доки Україна відбиває напад і дотримується міжнародного гуманітарного права, ви можете завдавати ударів також по військових об’єктах по той бік кордону, якщо це необхідно для самооборони", - додала вона.

Раніше начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов зазначив, що низка західних літаків F-16, які Україна отримає від союзників, розміщуватиметься на зарубіжних базах. Голова комітету Госдуми з оборони Андрєй Картаполов почав погрожувати країнам, де базуватимуться винищувачі, передані Україні.